Automatisaatio parantaa laatua ja auttaa työssä jaksamisessa

Automatisaatio parantaa laatua ja auttaa työssä jaksamisessa

Rakentamisen tuottavuuskehitystä moititaan usein ja se onkin pysynyt pitkällä aikavälillä lähes ennallaan. Tuottavuuden hidas nousu selittyy esimerkiksi sillä, että rakennuskohteet ovat usein kompleksisia ja ainutkertaisia, minkä vuoksi tuotantoa ei voida tehostaa samalla tavalla kuin teollisessa sarjatuotannossa.

On kuitenkin selvää, että tuottavuutta voidaan rakentamisessa parantaa karsimalla virheitä digitalisaation keinoin sekä lisäämällä rakennusosien esivalmistusta tai nostamalla niiden esivalmistusastetta. Hyviä esimerkkejä näistä keinoista ovat tietomallipohjainen suunnittelu, tehdastuotannon automatisaatio ja betonielementtien jalostaminen yhä valmiimmiksi jo tehtaalla.

Automatisaatio näkyy myös työssä jaksamisessa käsillä tehtävän työn muuttuessa teknistä osaamista vaativiksi tehtäviksi.

Automatisointi muuttaa työnkuvaa teknisemmäksi

Ihminen on inhimillinen ja luova olento. Ihminen luo uutta, ideoi ja tekee työskennellessään muutoksia suunniteltuun kokemukseensa nojaten. Esimerkiksi valmistamiemme ontelolaattojen tuotannossa koneenkäyttäjällä on mahdollisuus tehdä muutoksia vielä tuotantolinjalla vaikkapa ennalta suunniteltuun valujärjestykseen.
Ihmisen soveltaessa suunniteltua prosessia kasvaa myös virheiden mahdollisuus. Sen sijaan automatisoidussa valmistuksessa kone tekee juuri niin kuin on ohjelmoitu, virheettömästi ja samalla tavalla päivästä toiseen.

Monet tuotantolinjalla vaikeissa asennoissa tehtävät fyysiset työvaiheet muuttuvat erilaisiksi koneiden ja automatiikan ohjaustehtäviksi. Tämä helpottaa työssä jaksamista ja parantaa työterveyttä.

Mahdollisuuksia ontelolaattatuotannossa

Ontelolaatta on yksi maailman yleisimmistä rakentamisen innovaatioista. Suomessa ontelolaattoja käytetään rakennusten tasorakenteissa yli kaksi miljoonaa neliömetriä vuosittain.

Vaikka ontelolaattojen liukuvaluun perustuva valmistusmenetelmä on varsin tehokas, voidaan tuotantoprosessin eri vaiheita edelleen tehostaa automatisaation keinoin.
Valukoneet liikkuvat jo nykyään automatisoidun betonijakelun tahdissa. Uusia mahdollisuuksia ovat mm. piirtojen toteuttaminen ns. plottereilla, automaattinen vesireikien poraus, varausten ja reikien automaattinen kaivuu sekä täysin automatisoitu sahaus ja keräilylogistiikka.

Muutos on mahdollisuus ja se on tehtävä

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat valitettavan yleisiä rakennustuoteteollisuudessa, missä työasennot ovat usein ergonomisesti haasteellisia ja työ on fyysisesti raskasta. Automatisaatio on vertaansa vailla oleva mahdollisuus edesauttaa ihmisiä työssä jaksamisessa.

Töiden digitalisoituminen ja automatisoituminen tekee rakennusalasta varmasti myös houkuttelevamman nuorelle ”playstation” -sukupolvelle. Kaupan päälliseksi automatisaatio ja esivalmistus parantavat laatua sekä tehostavat ja sujuvoittavat rakentamista työmaalla.

Jouni Rimpiläinen
Operatiivinen johtaja, Consolis Parma

Jouni luotsaa Parman operaatioita, mihin kuuluvat hankinta, tarjouslaskenta, tuotanto ja kunnossapito. Vapaa-aikana Jouni lataa akkuja ladulla ja pitkillä kävelylenkeillä. Ota yhteyttä

Lue myös nämä

Blogit aiheittain

PARMAsome

  • Seuraa meitä: