La(a)tuaikaa talven lumilla!

La(a)tuaikaa talven lumilla!

Tammikuu on jo pitkällä ja moni on varmasti lähtenyt innokkaasti liikkumaan uudenvuoden lupausten siivittämänä. Talviurheilun riemuista voi nyt nauttia koko valtakunnassa ja hyväkuntoisia latuja löytyy eteläisintä Suomea myöten. Lumen valkaisema luonto tuo valoa elämään ja lumivaippa on koristellut hiihtäjille mitä upeimpia maisemia.

Vanhat hiihtovälineet on kaivettu esille vinteiltä ja varastoista ja uusia varusteita hankitaan urheiluliikkeistä ennätystahtiin. Monella siintää hiljalleen mielessä myös tuleva hiihtoloma, josta saa paljon enemmän irti, kun pohjalla on edes hieman myös suksilla taitettuja kilometrejä. Pari vinkkiä välineistä ja laduista nauttimiseen onkin varmasti paikallaan.

Hiihto on edelleen tekniikka- ja kuntolaji, mutta onneksi se tarjoaa aloittelijalle myös helpotusta. Omaan hiihtotyyliin ja taitotasoon sopivat sukset ovat jokaisen laduilla liikkujan tärkein varuste ja oikein valitut sukset luistavat hyvin ja antavat sopivasti pitoa.

Pitopohjilla uusiin latuelämyksiin

Hiihdon aloittaminen vuosikymmenten tauon jälkeen voi olla monelle kauhistus ja suoranainen painajainen nykyaikaisten uusien välineiden kirjon sekoittaessa päätä. Päällimmäisenä ovat kouluvuosien muistot lipsuvista suksista, joilla eteenpäin pääsy oli ihan tuskaa.

Pidon ja luiston kannalta tärkeää on myös sään mukaan tehty suksien voitelu. Perinteisten voideltavien suksien lisäksi on saatavilla myös pitopohjasuksia, joista osaa kutsutaan myös karvapohjasuksiksi. Perinteisen tyylin pitopohjasukset ovat kehittyneet huimasti takavuosista ja ovat todella toimiva vaihtoehto, mitä vetisemmäksi keli käy. Kuivemmalla pakkaskelillä luisto ei välttämättä ole voideltavan suksen luokkaa, mutta pidossa ei silloinkaan ole valittamista. Harrastajahiihtäjälle pitopohjasukset on varmasti hyvä valinta.

Tosihiihtäjä tarvitsee useamman suksiparin

Jos kilometrejä kertyy talven mittaan runsaammin, kannattaa satsata kahteen tai kolmeen suksipariin: yksi pari pakkaskelille, toiset suojakelille ja varoiksi vielä ns. karvapohja- tai nanosukset, jos voitelu ei vesi- tai jääkelillä toimi. Jos tykkää luistelutyylistä, niin sitten pärjätään yhdellä suksiparilla eikä kelejäkään tarvitse paljoa tuijotella.

Suksia hankkiessa kannattaa päivittää myös monot sekä tarkistaa sauvojen pituus. Mukava ja istuva kenkä tekee hiihtämisestä mukavampaa ja jalatkin pysyvät kuivina ja lämpiminä. Oikean pituisilla sauvoilla saat puolestaan yläkropan ja kädet kunnolla avuksi.

Anna tilaa ja kannusta pikkuhiihtäjiä

Kuten monessa muussakin lajissa myös hiihdossa maltti on valttia ja harjoitus tekee mestarin. Talven ensimmäiset lenkit kannattaa aina tehdä helpoissa maastoissa, vaikkapa tasaisilla peltoladuilla. Hyviä vinkkejä kunnostetuista laduista löytyy sosiaalisen median latutilanne –ryhmistä.
Tekniikan kehittyessä ja kunnon kohetessa voi sitten hakeutua jo vaativammillekin laduille. Samalla voi alkaa kartuttaa myös kilometrejä muistaen, että liian kova vauhti on hiihdossa aina kohtalokasta.

Ladulla on syytä muistaa myös etiketti ja antaa tilaa kaiken tasoisille ja -ikäisille kulkijoille. Mikä onkaan mukavampaa, kun punaposkinen ja iloisesti hymyilevä pikkuhiihtäjä, joka moikkaa vastaantulijoita. Taukopaikalla virtaa antaa höyryävä kaakao ja pari ystävällistä sanaa muiden hiihtäjien kanssa.

Ei kun hymysuin ladulle!

Krista Pärmäkoski

Krista on Parman sponsoroima maastohiihtäjä. Hän on MM- ja olympiamitalisti. Vapaa-ajallaan Krista viihtyy läheisten tai Carla-koiransa kanssa tai leipoo vaikka juustokakun.