Juoppo, lyhtypylväs ja taloustilasto

Juoppo, lyhtypylväs ja taloustilasto

“Ylämäki alamäki, ylämäki alamäki”, lauleskeli Leevi & Leavings aikanaan. Vähän samanlaiseen meininkiin on saatu vuosikymmenten saatossa tottua myös rakennusalalla, jossa on nähty ajan mittaan hyvinkin jyrkkiä suhdannekäänteitä.

Moni meistä on varmasti ehtinyt miettiä, mikä on Suomen rakennusmarkkinoiden suunta vuonna 2019? Notkahdetaanko parin vuoden nousujakson jälkeen vai lykitäänkö taas hetki tasamaata?

Yritysjohdon perustehtäviin kuuluu yhtiön lähitulevaisuuden tarkka ennustaminen, etenkin jos sattuu olemaan töissä pörssi- tai pääomasijoittajavetoisessa yhtiössä. Meillä Suomessa uudisrakentamisen nytkähdykset ylös- ja alaspäin ovat usein nopeampia ja voimakkaampia kuin monilla muilla aloilla.

Tilastoista tukea molempiin suuntiin

Rakennustuoteteollisuudessa näille suhdannemuutoksille ollaan vielä tätäkin herkempiä. Silti toimivan yritysjohdon pitäisi pystyä ennakoimaan muutokset ja luomaan näkemystä tulevasta. Kaiken kukkuraksi huonoista ennusteista joutuu tilille – tavalla tai toisella.

Juuri tällä hetkellä tulevaisuuden ennustaminen tuottaa erityistä päänsärkyä. Riippuen siitä mihin uskoo, nykymarkkinoilta kyllä löytää haluamiaan tilastoja tukemaan omia näkemyksiä. Rakennuslupamääristä ja osakemarkkinoilta löytää riittämiin pessimismiä, työllisyyden kehityksestä ja suunnittelutoimistojen työkuormasta puolestaan optimismia.

Skottilainen, 1800-luvun lopulla vaikuttanut runoilija Andrew Lang osuikin omalla vertauksellaan naulan kantaan. Langin mukaan sivistymätön ennustaja käyttää tilastoja kuin juoppo lyhtypylvästä: hän hakee siitä ennemminkin tukea kuin valaistusta.

Pidä tuntuma asiakkaisiin

Tärkeintä onkin muodostaa asioista oma näkemys. Yksi hyvä tapa on olla kiinni asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja muiden markkinatoimijoiden takinliepeessä, sillä sieltä omaa liiketoimintaa kuitenkin viime kädessä ruokitaan.

Kun erilaisista viesteistä ja ennusteista suodattaa suurimman kohinan, lukee aamun uutiset kriittisin silmin sekä vilkaisee vielä Trumpin tuoreimmat twiitit, onkin valmis kertomaan yhtiön tulevaisuudesta omistajille ja työntekijöille.

Rakentaminen ei lopu koskaan. Lähtekäämme luottavaisin mielin alkaneeseen vuoteen kohtuullinen varovaisuus mielessä.

Teppo Perkkiö
Talousjohtaja, Parma Oy

Teppo vahtii Parman kirstua. Hän seuraa aktiivisesti alan suhdanteita ja varmistaa täsmällisen raportoinnin niin omistajille kuin asiakkaille. Kuntoaan Teppo pitää yllä tenniksellä. Ota yhteyttä