PARMAinfo 9/2021: Mammuttikokoinen biotuotetehdas nojaa betonirunkoon

PARMAinfo 9/2021: Mammuttikokoinen biotuotetehdas nojaa betonirunkoon

Kuva: Metsä Group

Pääkirjoitus: Onko betoni 2000-luvun ruma ankanpoikanen?

Hölköttelin eilen illalla jääkiekkoharjoituksiin valmistavan lämmittelylenkin Helsingin Töölönlahden ympäri. Lahdella uiskennellut joutsenperhe toi mieleeni H.C. Andersenin klassikkosadun rumasta ankanpoikasesta. Uljaiden valkoisten vanhempien vanavedessä uiskentelivat jo lähes täysikasvuiset, vielä betoninharmaat, tämän kesän poikaset.

Betonin maineessa on paljon samaa kuin ruman ankanpoikasen kokemuksissa. Lähiörakentamisen monotoniset muodot ja brutaalinharmaat pinnat ovat vieläkin monille betonista ensimmäinen mielikuva.

Ilmastokysymykset ovat nostaneet päivän puheenaiheeksi eri päästölähteet. Betonin valtavien käyttömäärien takia sen ilmastovaikutuksetkin ovat merkittäviä. Maailman mittakaavassa betonin päästövaikutusten arvioidaan olevan 5–8 prosenttia kokonaispäästöistä. Suomessa olemme ison askeleen edellä ja ihan kaikkien rakennusmateriaalien osuus päästöistämme on noin viisi prosenttia. Betonilla on kuitenkin ruman ankanpoikasen päästövaikutusmaine.

Tällä vuosituhannella betonilla on kaikki edellytykset nousta valkoisille siivilleen ja ottaa paikkansa kansallisrakennusmateriaalinamme. Uusimmat esimerkit viitoittavat lentosuuntaa kohti uuden ajan betoniarkkitehtuuria.

Lisäksi vähähiilisen betonirakentamisen teknologiakehitys on viimeisen vuoden aikana ottanut aimoaskelia samaan tahtiin joutsenpoikueen kasvun tahdissa. Teknisiltä ominaisuuksiltaan ja viansietokyvyltään vertaansa vailla oleva ruma betoniankanpoikanen on kuoriutunut vähäpäästöisemmäksi vaihtoehtoisten rakennusmateriaalien rinnalle ennätysajassa.

Betonin siivet kantavat!

Yli 10 000 elementtiä biotuotetehtaaseen

Metsä Fibren rakenteilla olevan Kemin biotuotetehtaan runkoratkaisuissa käytetään suuri määrä betonielementtejä. Modernin biotuotetehtaan toimittajavalinnoissa korostuvat turvallisuus-, laatu- ja aikataulutekijät. Consolis Parma toimittaa megahankkeeseen yli 10 000 erillistä betonielementtiä.

Lue lisää

Seis CO2! – tätä et voi missata

Rakennetun ympäristön ja rakentamisen päästöjen vähentäminen on tehtävä, joka vaatii ajantasaista tietoa, aitoa yhteistyötä ja rohkeita tekoja. Tule mukaan Seis CO2! –hybinaariin ja päivitä tietosi vähähiilisen rakentamisen varmistamiseksi. Ota syksyn tärkein ilmastoaskel ja ILMOITTAUDU NYT!

Lue lisää

Mobiiliratkaisut kirkastavat tilannekuvaa

Reaaliaikainen tilannekuvan hallinta on noussut kärkiteemaksi sujuvan rakentamisen varmistamiseksi ja tuottavuuden parantamiseksi. Uusi teknologia ja mobiilityökalut antavat tähän nyt aidosti varteenotettavan mahdollisuuden.

Lue lisää

Sarjis onteloasennuksista päivitetty

Toimialan yhteiseen ontelolaattojen asennussarjakuvaan on tehty päivityksiä ja samalla ohje on käännetty englanniksi. Ohjeessa esitetään helposti omaksuttavalla tavalla asioita, joita sinun tulee huomioida ontelolaattojen turvallisessa asentamisessa.

Lataa ohje