Betonipulmista on otettava opiksi
Rakennusalan uutisointia ovat positiivisten suhdanteiden ohella hallinneet työmailla paikallavaletuista betonirakenteista löytyneet laatuongelmat. Vaikka laatuongelmien todellisesta laajuudesta ei ole vielä tietoa, on asiaan suhtauduttava alan sisällä vakavasti. Virheistä on otettava opiksi ja havaitut puutteet on korjattava.
Joku alan konkari voi tässä kohtaa haikailla takavuosien “luomubetonin” ja kunnon raaka-aineiden perään. Kelloa ei kuitenkaan voi kääntää taaksepäin eikä paluu lisäaineettomien sementtien käyttöön ole realismia. Alan on yksinkertaisesti kehitettävä tuotteita, jotka ovat entistä parempia ja laadukkaampia.
Betonialan syyttävä sormi on kohun keskellä osoittanut lisäainetoimittajia, mutta käytännössä kaikkien on nyt syytä katsoa peiliin. Onko käynyt niin, etteivät betonit ole pysyneet samassa kehitystahdissa kuin lisäaineet? Olisiko myös työmaatoiminnoissa petrattavaa?
Ilmat pois ja ketju kuntoon
Yksi selkeä pulma näyttää olevan valmisbetonin ilmamäärä, joka nyt paljastuneissa kohteissa on ylittänyt raja-arvot selvästi. Myös uusien sideaineiden hitaampi kovettuminen vaadittuihin lujuuslukemiin etenkin viileämmissä olosuhteissa näyttää olleen monille yllätys. Huokostamistaito näyttää sekin rapistuneen ja sen tiimoilta olemme jo käynnistäneet Aalto-yliopistossa Robust Air -projektin.
Pohjimmiltaan virheet kertovat puutteellisesta laadunvalvonnasta. Kun valvonta kattaa aukottomasti koko toimitusketjun, on sadan vuoden käyttöikä betonirakenteille normaalitaso.
Betonikriisi on osoittanut, ettei nykyinen laadunvalvonta ole kaikilta osin toimiva, laadunvalvonta perustuu liiaksi betoniaseman mittauksiin. Jatkossa tätä valvontavastuuta on laajennettava. Samalla on opittava hyödyntämään automaatiota ja IoT:tä, joiden avulla voidaan kerätä dataa koko valmistusketjusta raaka-aineista rakenteisiin. Parhaimmillaan tällainen kriisi voi vielä alaa aimoharppauksen eteenpäin.
Elementtien laadunvarmistaminen on yksinkertaisempaa
Lähtökohtaisesti betonielementtien tuotannossa laadunvarmistus on helpompaa kuin työmailla. Tuotantoprosessit ovat vakioituja, betonia ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja ennen valua ja reseptit ovat vakioituja. Myös valuolosuhteet ovat stabiilit lämpimissä sisätiloissa. Esille tulleisiin haasteisiin vastaaminen vaatii kuitenkin toimenpiteitä koko alalta.