Betonitutkimusryhmällä miljoonan euron paikka

Betonitutkimusryhmällä miljoonan euron paikka

Parman kestävän kehityksen johtaja Jouni Punkki.

Betonialan toimijat solmivat viikko sitten Aalto-yliopiston kanssa yhteistyösopimuksen, jonka myötä Aalto-yliopisto perustaa professuurin betonitekniikan alalle. Virallisesti tehtävän nimi on Professor of Practise, niin sanottu teollisuusprofessuuri. Tehtävän ottaa vastaan betonialan tunnettu nimi, tekniikan tohtori Jouni Punkki.

Yhteistyösopimuksen mukaan betoniala lahjoittaa Aalto-yliopistolle miljoonan euron suuruisen apurahan betonitekniikan tutkimukseen ja kehittämiseen. Panostus on merkittävä lähes millä mittapuulla tahansa. Lahjoitussumma kuvaa myös sitä, että ala ottaa betonitekniikan kehittämisen tarpeen tosissaan. Yrityksissä nähdään, että ilman korkeatasoista tieteellistä tutkimusta alan kehittäminen vaikeutuu myös yritystasolla. Samoin jo ennestään käsillä oleva pula betonitekniikan taitajista pahenee edelleen, ellei alalla ole tarjolla tutkimukseen perustuvaa opetusta yliopistotasolla.

Tuore professori Jouni Punkki on toiminut pääosan työurastaan Parmalla ja sen emoyhtiö Consoliksen palveluksessa erilaisissa betonialan kehitystehtävissä. Hän on teollisesta taustastaan huolimatta myös betoninkova tiedemies. Tästä kertoo muun muassa se, että Jouni on väitellyt betonitekniikasta kahdesti, ensin Norjan teknillisessä yliopistossa vuonna 1995 ja sitten vielä Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2000.

Solmittu yhteistyösopimus linkittää Aalto-yliopiston ja alan teollisuuden tiiviiseen yhteistyöhön, jolta on lupa odottaa paljon. Professoriksi saatiin sekä betonitekniikan että alan teollisuuden erinomaisesti tunteva henkilö. Kun muodostuvalla tutkimusryhmällä on apurahan myötä käytössään myös vähintään kohtuulliset resurssit, toiminnalta voidaan odottaa tulevina vuosina monia teollisuutta ja sen asiakkaita hyödyttäviä uusia avauksia.

Jussi Mattila

Jussi Mattila on Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja sekä TTY:n elinkaaritekniikan dosentti. Vapaa-ajallaan Jussi mökkeilee ja huolehtii kunnostaan liikkumalla luonnossa. Ota yhteyttä

Lue myös nämä

Blogit aiheittain

PARMAsome

  • Seuraa meitä: