Turvallista koulutietä

Turvallista koulutietä

Kuva: Liikenneturva, Nina Mönkkönen

Pimenevät illat ennakoivat jo syksyn tuloa ja kesälomat alkavat olla takana. Myös koulut alkavat tällä viikolla kevään etäopetusjakson jälkeen normaaliin tapaan lähiopetukseen palaten. Meidän kokeneiden tienkäyttäjien onkin syytä huomioida ensimmäistä kertaa liikenteessä yksin liikkuvat lapset. Aivan erityinen valppaus on tarpeen koulujen alkamisaikaan aamulla ja päättymisaikaan iltapäivällä. Vastuu lasten liikenneturvallisuudesta on meillä aikuisilla.

Pienten koululaisten vanhemmat kantavat luonnollisesti suurinta huolta lastensa koulumatkan turvallisuudesta. Nyt koulutiensä aloittaville ekaluokkaisille kouluun kulkeminen on iso askel itsenäistymisessä, sillä matkan varrella on osattava tehdä myös omia päätöksiä. Isompien koululaisten ajatukset saattavat olla vielä lomahetkissä ja keskittyminen voi herpaantua uuden älypuhelimen ominaisuuksia ihmetellessä.

Millainen roolimalli sinä olet?

Pieniä ja isompia koulumatkalaisia on siis liikenteessä tällä viikolla moneen lähtöön, mutta viime kädessä vastuu lasten turvallisesta koulumatkasta on jokaisella tienkäyttäjällä. Niin yksityishenkilöillä kuin ammattiautoilijoilla. Alla olevat asiat on hyvä pitää mielessä liikenteessä koulujen alettua.

  • Tiedosta lasten eritasoiset liikennetaidot ja niihin liittyvät riskit
  • Huomioi lapsen katseen taso ja pienemmät mahdollisuudet havainnoida liikennettä
  • Ole valppaana pyöräteitä käyttävien pienten pyöräilijöiden varalta
  • Malta noudattaa liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia
  • Älä käytä matkapuhelinta ajaessa ilman hands free -toimintoa
  • Älä ota liikenteessä turhia riskejä aikatauluissa pysymisen ehdoilla
  • Muista, että ratissa olet takapenkillä istuvan jälkikasvun roolimallina

Myös elementtikuljetuksissa erityishuomio koululaisiin

Koulujen alkaminen huomioidaan myös meillä Parmalla betonielementtien kuljetuksissa. Oman henkilökunnan lisäksi muistutamme siitä myös kuljetusketjujamme. Toimitamme päivittäin yli sata kuormaa betonielementtejä ja rekat kulkevat ajoittain myös koululaisten käyttämillä reiteillä. Kymmenien tonnien painoisten kuormien kuljetuksessa on noudatettava suurta varovaisuutta turvallisuuden takaamiseksi.

Kertaus on paikallaan: Tärkein muistettava asia asia on rauhallisuus ja ennakointi. Pienet lapset eivät ole tottuneet liikenteen riskeihin, eivätkä siten osaa ennakoida vaaratilanteita, kuten aikuiset. Omalla rauhallisella toiminnallamme opetamme lapsia varovaisuuteen liikenteessä.

Lisää hyviä vinkkejä turvalliseen koulumatkaan löytyy Liikenneturvan sivuilta.

Turvallista alkanutta viikkoa kouluteille ja työmaille!

Katja Salmi
Turvallisuuspäällikkö, Consolis Parma

Katja on Parman turvallisuuspäällikkö. Hän ohjaa ja valmentaa parmalaisia turvallisiin työtapoihin jatkuvan parantamisen periaatteella. Vapaalla Katjan löytää kirjan parista. Ota yhteyttä