Syyskelit suosivat nyt kuntoliikkujaa
Kaikkien aikojen hellekesä on takana ja syksykin on alkanut kelien puolesta varsin aurinkoisissa merkeissä. Syksyn tullen kesän liikuntainto on saattanut hiipua, kun pimenevät illat houkuttavat vetäytymään työpäivän jälkeen kotisohvalle ja television ääreen.
Kesän pitkä hellejakso ei päästänyt helpolla. Kun lämpömittari keikkui päivästä toiseen yli 25 asteessa, tuntui laiturin nokka tai riippumatto ihan ymmärrettävästi kuntolenkkiä mukavammalta vaihtoehdolta. Olisin varmasti itsekin antanut niille enemmän periksi, jos tähtäin ei olisi ollut niin tiukasti alkavan kauden arvokisakoitoksissa.
Kuulakkaat syyskelit ovatkin mitä parhainta aikaa ottaa itseään niskasta kiinni ja patistaa keho uudestaan liikkeelle. Aamupalan jälkeen tai illansuussa on mukava heittää vaikkapa reipas sauvakävelylenkki.
Maltti on valttia
Vanha sanonta muistuttaa, että harjoitus tekee mestarin ja sama nyrkkisääntö pätee myös liikuntaan. Alussa ei kannata ahnehtia, sillä heti ensimmäisinä päivinä armottoman kipeäksi rääkätty kroppa, nyrjähtänyt nilkka tai revähtänyt lihas ovat varmin tapa lopettaa homma heti alkuunsa.
Järkeäkin kannattaa käyttää: jos ei ole koskaan käynyt ryhmäliikuntatunneilla tai jumpassa, ei raaka bodypump ole välttämättä se kaikkein paras aloitusvaihtoehto.
Tutkimusten mukaan me suomalaiset liikumme selvästi alle yleisten suositusten. Tuo suositus on 2,5 tuntia liikuntaa viikossa, mikä voi kerta-annoksena tuntua mahdottomalta määrältä. Viikon mittaan se on kuitenkin saavutettavissa ja varsin vähällä vaivalla.
Aikataulutus auttaa
Jospa ensi viikosta alkaen menisinkin säiden salliessa töihin tai kauppaan kävellen tai pyörällä? Entäpä jos valitsen tästä lähtien hissin sijaan aina portaat? Voisiko töissä kahvi- tai ruokatauolla ottaa muutaman lisäaskeleen, tehdä muutaman venytysliikkeen ja lepuuttaa samalla selkää? Ruksaisinko kotona kalenteriin jo valmiiksi tietyt päivät, jolloin teen kävely-, juoksu- tai pyörälenkin?
Pienen ja terveellisen hien saa toisaalta pintaan ihan perinteisellä hyötyliikunnalla. Esimerkiksi syksyiset pihatyöt ja haravointi ovat mitä mainiointa jumppaa koko keholle. Työn lomassa voi harjanvartta käyttää myös venyttelyyn ja hartioiden avaamiseen – ja välillä myös nojailuun.
Hymyä huuliin ja liikettä niveliin terkuin,