Loman jälkeen kuntoa kohentamaan

Loman jälkeen kuntoa kohentamaan

Jos liikkuminen jäi kesälomalla vähiin, on syksy hyvä aika aloittaa treenaaminen ja ottaa se osaksi arkea. Elokuun illat ovat vielä valoisia ja ulkona on lämmintä, mikä kannustaa ylös, ulos ja lenkille.

Treenaaminen kannattaa aloittaa itselle sopivaan tahtiin, itselle mukavan liikunnan parissa sekä omaa kroppaa kuunnellen, tällöin ilo ja motivaatio säilyvät varmimmin. Samalla myös kunto kohoaa pikkuhiljaa.

Tässä pari vinkkiä kaikille töihin palanneille kuntoilun aloittajille:

  1. Aseta sellainen tavoite, mihin haluat liikunnalla päästä. Se voi olla parempi olo tai vaikka joku liikuntatapahtuma, johon osallistumiseen tähtäät.
  2. Valitse sellainen laji, josta itse nautit. Pyöräily, uinti, sauvakävely tai vaikka marjametsässä samoaminen ovat hyviä liikuntamuotoja monille. Jos kuntosaliharjoittelu ei innosta, erilaiset kuntopiiriliikkeet kehon painolla ovat hyviä vaihtoehtoja vaikkapa kotioloissa toteutettavaksi.
  3. Muista rento vauhti ja määrä varsinkin alussa. Vanha kunnon PPPP –sääntö on oikein hyvä ohje. Eli muista, että Pitää Pystyä Puhumaan Puuskuttamatta. Puolen tunnin kevyt liikunta 2-3 päivänä viikossa on ihan riittävä määrä erityisesti alussa. Ole itsellesi armollinen: jos et jonain päivänä työkiireiden vuoksi ehdi liikkua ajattelemaasi aikaa, vähempikin riittää.
  4. Kuuntele kroppaasi ja huolla sitä. Tee kestävyysliikunnan lisäksi pari kertaa viikossa kunnon jumppa ja venyttele aina hyvin. Kuuntele kroppaasi erityisesti liikuntakertoja ja/tai -määriä kasvattaessasi: joinain päivinä paras harjoitus voi olla lepo – sen jälkeen liikunta maistuu taas keholle ja mielelle.
  5. Treenaa sinulle sopivina aikoina. Toiset ovat aamuihmisiä ja toiset iltavirkkuja. Valitse sinulle sopiva aika liikuntaan. Jos yksin treenaaminen ei innosta, pyydä mukaan lenkkikaveri, niin voitte kannustaa toisianne liikkumaan.
  6. Muista syödä terveellisesti. Vanha kunnon ruokaympyrä toimii ihan hyvin ja kasviksia sekä terveellisiä välipaloja kannattaa lisätä ruokavalioon, jos niitä on siitä puuttunut. Kun ruokailurytmi pysyy tasaisena, energiaa riittää pitkin päivää niin työhön kuin liikuntaankin.
  7. Lepää riittävästi. Hyvä uni on tarpeen ja jos lomarytmi painaa, niin päiväunet ovat ihania energialisiä.

Tsemppiä kaikille liikunnan aloittajille!

Krista Pärmäkoski

Krista on Parman sponsoroima maastohiihtäjä. Hän on MM- ja olympiamitalisti. Vapaa-ajallaan Krista viihtyy läheisten tai Carla-koiransa kanssa tai leipoo vaikka juustokakun.