Kunnonkohotuksella voimia arjen aherrukseen

Kunnonkohotuksella voimia arjen aherrukseen

Kyllä syö naista ja miestä, kun lämpömittari kohoaa loman jälkeen hellelukemiin ja töitä pitäisi jaksaa taas painaa! Suurimmalle osalle meistä lokoisat lomaolot ovat nyt elokuussa taakse jäänyttä aikaa ja arjen aherrus on alkanut. Ensimmäiset kesäloman jälkeiset työpäivät ovat tunnetusti aina yhtä selviytymistaistelua. Jos liikkuminen jäi loman aikana vähiin, voi töiden aloittamisen ”allergiaoireita” helpottaa kevyellä kuntoilun aloittamisella. Alkusyksyn illat ovat vielä lämpimiä ja liikkuminen luonnossa ravitsee töihin uudelleen orientoituvaa mieltä.

Hiljaa hyvä tulee

Kunnon kohentaminen kannattaa aloittaa itselle maltillisesti ja sellaisten lajien parissa, joista itse nauttii. Myös omaa kroppaa on syytä kuunnella, jotta liikunnan ilo säilyy ja motivaatio pysyy korkealla.

Toisia ihmisiä liikunnan pariin motivoi syksyn salikortti, kun taas toisille kevyt liikunta luonnon rauhassa on paras motivaattori lenkille lähtemiseen. Arjen ja työn ajatukset saakin mukavasti huuhdeltua raikkaammiksi salien ryhmäliikuntatunneilla tai kesäisillä poluilla omien mieltymysten mukaan. Kimppapäätös kaverin kanssa auttaa myös liikkeellelähdössä, kun toinen toistaan tsempaten tekee kunnon kohotuspäätöksen! Motivaatio kohoaa, kun kunto kasvaa pikkuhiljaa ja lenkistä selviää helpommin.

Kristan top-10 vinkit kuntoilualoitukseen

Pari vinkkiä kaikille kunnon kohottajille ja arjen selviytyjille on paikallaan:

  1. Aseta sellainen tavoite, mihin haluat liikunnalla päästä. Se voi olla vain parempi olo, yhden vyönreiän tikistäminen tai vaikka joku liikuntatapahtuma, johon osallistumiseen tähtäät.
  2. Valitse sellainen laji, josta itse nautit. Pyöräily uudella työsuhdepyörällä, uinti, Padel tai vaikka marjametsässä samoaminen ovat sopivan kevyitä treenimuotoja ennen hikilenkeille lähtemistä.
  3. Muista rento vauhti ja määrä alussa. Vanha kunnon PPPP –sääntö on oikein hyvä ohje. Eli muista, että Pitää Pystyä Puhumaan Puuskuttamatta. Puolen tunnin kevyt liikunta 2-3 päivänä viikossa on ihan riittävä määrä alkuun.
  4. Muista kehonhuolto. Tee kestävyysliikunnan lisäksi pari kertaa viikossa kunnon jumppa ja venyttele aina hyvin.
  5. Treenaa sinulle sopivina aikoina. Toiset on aamuihmisiä ja toiset illanvirkkuja. Valitse sinulle sopiva aika liikuntaan rauhassa ja pyydä mukaan lenkkikaveri, niin voitte kannustaa toisianne liikkumaan.
  6. Ota mukaan lihaskunnon kohentaminen, kun pääset vauhtiin. Ennen kuntosalikortin hankkimista voi kotikonsteilla saada lihasvoimaa, vaikka puita hakkaamalla raskaammissa pihatöissä.
  7. Mene mukaan ryhmäliikuntaan, jos yksin lenkille lähteminen maistuu puulta. Eritasoisia ryhmiä löytyy kuntokeskuksilta ja maksettu kuukausikortti kannustaa lähtemään tunnille.
  8. Muista syödä terveellisesti. Vanha kunnon ruokaympyrä toimii ihan hyvin ja kasviksia sekä terveellisiä välipaloja kannattaa lisätä ruokavalioon, jos niitä on siitä puuttunut.
  9. Lepää riittävästi. Hyvä uni on tarpeen ja jos lomarytmi painaa, niin päiväunet ovat voimaannuttavia energialisiä.
  10. Muista palkita itsesi. Perjantaisushit on ihan ansaittu palkinto, kun on selvinnyt työviikosta ja tehnyt harjoitukset.

Tsemppiterkkuja maajoukkueleiriltä Italian Passo Lavazesta!

Krista Pärmäkoski

Krista on Parman sponsoroima maastohiihtäjä. Hän on MM- ja olympiamitalisti. Vapaa-ajallaan Krista viihtyy läheisten tai Carla-koiransa kanssa tai leipoo vaikka juustokakun.