Koulut alkavat – turvallisesti liikenteessä!

Koulut alkavat – turvallisesti liikenteessä!

Parma toimittaa vuosittain kymmeniä tuhansia rekkakuormallisia betonielementtejä. Tuhansien tonnien painoisten kuormien kuljetuksessa on noudatettava suurta varovaisuutta turvallisuuden takaamiseksi. Tällä viikolla erityinen valppaustason nosto on kaikille tienkäyttäjille paikallaan koulujen alkaessa.

Alkaneella viikolla liikenteeseen tulee satoja tuhansia koululaisia. Noin 60 000 ekaluokkalaista reppuselkää aloittaa koulutaipaleensa. Meillä aikuisilla on vastuu pienten turvallisuudesta kouluteillä.

Niin kuin meillä Parman tehtailla ja työmailla, myös liikenteessä hyvällä valmistautumisella ja ennaltaehkäisyllä voidaan vähentää vaaratilanteiden riskejä. Tämä tarkoittaa huolellista harjoittelua, ohjeita ja meiltä aikuisilta valppautta sekä oikeaa asennemoodia liikennettä puutteellisesti havainnoivien lasten huomioimiseksi.

Perusvinkit sekä koululaisten vanhemmille että ratin takana oleville ovat paikallaan:

Vanhemman muistilista

 1. Harjoittele lapsen kanssa kävellen reitti kouluun. Valitse turvallisin mahdollinen reitti, jolla on mahdollisimman vähän katujen ja teiden ylityksiä. Tee harjoitus molempiin suuntiin ja useaan kertaan. Anna lapsen kulkea edellä ja opasta häntä.
 2. Opasta lasta suojateiden käyttöön ja jalankulkijoiden liikennevalojen noudattamiseen. Korosta liikenteen huomioimista vaikka kohdalla olisikin suojatie tai vihreä valo jalankulkijoille.
 3. Ohjaa lasta keskittymään koulumatkan ajan vain kulkemiseen. Jos lapsella on jo puhelin, on sen pitäminen repussa koulutiellä hyvä pelisääntö.
 4. Pue lapsi huomiota herättävillä vaatteilla ja varusta syksyn pimeisiin heijastimin. Keltaiset huomioliivit on helppo havaita jo kaukaa.
 5. Opeta lapsi herättämään autoilijan huomio näyttämällä selkeästi, miten suojatien kohdalle tultaessa pysähdytään. Käsimerkkikään ei ole pahitteeksi.
 6. Jos lapsi kulkee pyörällä, opeta teiden yli taluttaminen.
 7. Ole lapsen tukena myös ensimmäisten koulupäivien ajan ja lähde mukaan koulumatkalle tai seuraa lapsen itsenäistä koulumatkaa.

Kuljettajan muistilista

 1. Pudota ajonopeutta koulujen alkuviikolla ja noudata aidosti nopeusrajoituksia. Koulujen läheisyydessä voit nostaa kaasujalkaa reippaasti.
 2. Lähesty kadunylityspaikkoja ja risteyksiä erityisellä varovaisuudella ja tarkkaile pieniä tienkäyttäjiä myös ”tutkan alapuolelta”.
 3. Anna aina tietä katua ylittävälle ja osoita se hänelle selkeällä pysähtymisellä ja käsimerkillä. Hymyllä ja tervehdyksellä annat myönteisen palautteen.
 4. Älypuhelimen ja kännykän paikka ajaessa ei ole kädessäsi. Siirrä puhelin vaikkapa hanskalokeroon ajon ajaksi ja käytä sitä vain turvallisesti pysäköitynä. Muista varovaisuus puhelimen käytössä, vaikka sinulla olisi integroitu ”Kädet vapaana” –toiminto autossa.
 5. Noudata suurta varovaisuutta peruuttaessasi autoa.

Lisää hyviä vinkkejä turvalliseen koulumatkaan löytyy Liikenneturvan sivuilta täältä.

Turvallista viikkoa kouluteille ja työmaille!

Mikko Hautio
Turvallisuuspäällikkö, Parma Oy

Mikko on Parman turvallisuuspäällikkö. Hän ohjaa ja valmentaa parmalaisia turvallisiin työtapoihin jatkuvan parantamisen periaatteella. Vapaalla Mikko rentoutuu matkustellen. Ota yhteyttä