Ilmastonmuutos vaatii kestävää rakentamista
Aikamme suurin haaste on ilmaston lämpenemisen rajoittaminen. Kansainvälinen ilmastoviikko päättyi viime perjantaina mielenilmauksiin ympäri Suomea. Etenkin nuoret olivat vahvasti mukana, eikä ruotsalaisen 16-vuotiaan ilmastoaktivisti Greta Thunbergin ja Donald Trumpin nokittelu jättänyt ketään kylmäksi.
Meidän rakentajien rooli ilmastovaikutusten vähentämiseksi on merkittävä. Tiedämme, että rakentaminen ja rakennukset aiheuttavat yli kolmanneksen ympäristöä rasittavista kuormista. Pääosa ilmastovaikutuksista syntyy rakennuksen käytön aikana niiden lämmittämisestä, jäähdyttämisestä ja ylläpidosta.
Merkittävimmät päätökset rakennuksen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista tehdään suunnitteluvaiheessa. Rakennuksen runkomateriaalin osuus elinkaaren (käyttöikä 100 v) aikaisista hiilidioksidipäästöistä on yhden prosentin luokkaa. Runkomateriaalivalinnoilla tätä peliä ei ratkaista, mutta kestävillä valinnoilla vaikutetaan päästöjen rajoittamiseen rakennuksen elinkaaren aikana.
Rakennuksen elinkaaren aikaisten ympäristövaikutuksen arvioimiseksi on jo runsaasti puolueetonta faktatietoa saatavilla. Green Building Council Finlandin viisi vuotta sitten järjestämässä kilpailussa Suomen ympäristöystävällisimmäksi kerrostaloksi valittiin betonielementtirakenteinen rakennus. Ykkössija jaettiin lyhyeen, 50 vuoden käyttöikään perustuvassa kisassa puurunkoisen kohteen kanssa.
Myös pohjoismaisissa elinkaaritutkimuksissa Ruotsissa ja Norjassa on osoitettu, ettei runkomateriaalien välillä ole eroja. Kestävällä kivirakentamisella voimme taklata ilmaston lämpenemisen haastetta. Ilmasto-olosuhteiden muuttuessa rankemmiksi rakennusmateriaalin kestävyysominaisuudet korostuvat ja viansietokyvyltään parhaat ratkaisut ovat perustelluimmat.
Faktat puhuvat betonin puolesta!