BIMahtamisessa on paljon järkeä
BIM-tietomallien (Building Information Model) käyttö yleistyy rakennusprojekteissa vauhdikkaasti. Kun teknologiaan ”bimahtaneet” rakennusalan yritykset oli vielä vuosikymmenen vaihteessa helppo nimetä ja luetella ulkomuistista, on listalla tänä päivänä jo kiitettävästi pituutta. Samalla valmius BIM:n hyödyntämiseen alkaa olla perusvaatimus entistä useammassa vähänkään mittavammassa rakennusprojektissa.
Syykin on selvä, sillä tietomallinnuksen avulla parannetaan projektin sisäistä tiedonkulkua ja sujuvoitetaan yhteistyötä jo suunnitteluvaiheessa. Lopputulemana on parempaa rakentamisen laatua, tarkasti ajoitettua työmaalogistiikkaa sekä aikataulu- ja kustannussäästöjä. Sanalla sanoen rakennusalan BIMahtamisessa on lopputuloksen ja säästyvien eurojen suhteen paljon järkeä.
Parma yksi edelläkävijöistä
Parmassa on viime vuosina panostettu vahvasti suunnittelun ohjaukseen ja -hallintaan. Tietomallipohjaiseen suunnitteluun ja prosessinhallintaan pohjautuva tuotanto on suunnitteluresurssien kasvattamisen ja osaamisen kehittämisen ohella tärkeässä roolissa, olemmehan elementtitoimittajana yksi rakennusprojektien keskeisimmistä kumppaneista.
BIM on viime vuosina ollut äärimmäisen tärkeä työkalu muun muassa Porin Puuvilla-kauppakeskuksessa ja Tampereen Tornihotellissa. Tuorein esimerkki sen voimasta on Järvenpään uusi sosiaali- ja terveysasema JUST, joka pokkasi hiljattain myös arvostetun Tekla Global BIM Awardsin. Kyseisessä kilpailussa nostetaan esiin maailman parhaita tietomallipohjaisia rakennushankkeita.
Järvenpään JUSTissa toimitimme allianssimallilla rakennettuun kohteeseen betonielementtirungon ja hyödynsimme tietomallia vahvasti jo ennakkotarjousvaiheessa. Kehitimme hankkeen urakoitsija NCC:lle tietomallipohjaisen ratkaisun, jonka avulla se pystyi pienentämään toteutuksen ja hinnoittelun riskejä.
Meillä Parmassa hyödyt näkyivät toteutusvaiheessa, kun tietomallista saatiin tarkat tiedot tuotannonohjausjärjestelmään. Toimitukset onnistuivat täsmällisesti suunnitellussa aikataulussa. Lopputulos oli win-win –yhtälö hankkeen kaikille osapuolille.
Puolet kohteista tietomalleiksi
JUSTin toteutusaikataulu oli haasteellisen nopea ja oli iso etu, että pystyimme hyödyntämään tietomallia myös tuotannonsuunnittelussa. Mallin avulla saatiin tuotannolle tarkkaa määrätietoa lohkotasoisesti, minkä ansiosta pystyimme varmistamaan toimitusten täsmällisyyden.
Eikä BIM-projektimme suinkaan pääty tähän. Olemme yhdessä emoyhtiömme Consoliksen kanssa lanseeranneeet projektin 50-5-18. Tavoitteena on, että vuoteen 2018 mennessä puolet kohteista toteutetaan 5D-mallinnettuna ja tietomallien kautta käsitellään status- ja aikataulutietojen lisäksi myös kustannus- ja hintatietoa.
Tervetuloa siis mukaan meidän BIMahtaneiden joukkoon – nostetaan yhdessä rakentamisen laatua ja tuottavuutta!