PARMAinfo 4/2023: Uusi rokote asuntotuotannon pikapiristeeksi?
Pääkirjoitus: Uusi ketterä tehosterokote asuntotuotantoon
Valtion tukemalla asuntotuotannolla on lähihistoriamme aikana ratkaistu valtavia asumiseen liittyviä haasteita Suomessa. Arava-järjestelmä syntyi 1940-luvun lopulla, kun sadoilletuhansille Karjalan siirtolaisille oli saatava katto pään päälle uuden valtakunnan rajan sisäpuolelta.
Kaupungistumisen suuressa aallossa 1960–70-luvulla Suomeen rakennettiin selvästi yli puoli miljoonaa uutta asuntoa kymmenen vuoden aikana. Valtion tuki tässä jättiurakassa oli merkittävä.
Myös 1990-luvun syvän laman taltuttamisessa valtion tukemalla asuntotuotannolla oli tärkeä rooli, kun valtaosa uusista asunnoista rakennettiin Arava-järjestelmää seuranneen Valtion asuntorahaston (ARA) tuella.
Samalla syklillä olemme nyt tilanteessa, jossa tarvitsemme kipeästi keinoja asuntotuotannon elvyttämiseen. Uusia asuntohankkeita käynnistyy nihkeästi ja ARA-tuotanto on hiipunut 15 prosenttiin asuntoaloituksista. Rakennuskustannusten ja korkojen nopean nousun vuoksi uudet tuetut kohteet uhkaavat ”jäädä piippuun”.
Pitkän aikavälin asuntotarve Suomessa on selvästi yli tason, jolle olemme asuntotuotannossa nyt putoamassa. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarvitaan edelleen kasvukeskuksissa ja ikääntyvälle väestölle on saatava lisää arvokkaan vanhuusajan takaavia palveluasuntoja.
Tarvitsemme ARA-patteriin viipymättä uusia ja ketteriä vipukeinoja, joilla pitkälle suunniteltuja ja nyt jäihin menneitä asuntohankkeita muutetaan nopeasti käynnistettäviksi ”ARA-boost” -kohteiksi.
Suomi kasvu-uralle rakentamalla!
Parman päästöt putoavat tavoitevauhdissa
Parman tavoitteena on leikata yhtiön päästöistä puolet pois vuoteen 2035 mennessä. Välitavoitteeksi on asetettu viiden prosentin vuosittainen päästövähennys. Mittarina käytetään ominaispäästöjä tuotettua betonitonnia kohden. Kahden ensimmäisen mittausvuoden jälkeen olemme tavoitevauhdissa ja ominaispäästöt ovat pienentyneet peräti kymmenen prosenttia.
Nokian kampus etenee suunnitellusti
Parma toimittaa Oulun Linnainmaalle rakennettavan Nokian kampuksen betonielementit. Uusien toimitilojen pinta-ala noin 55 000 neliömetriä ja toimitukseen sisältyy lähes 15 000 erillistä elementtiä. Tilaaja on hankkeen rakennustöistä vastaava YIT.
Valoa tunnelin päässä suhdanteissa?
Viime viikolla julkaistu Rakennusteollisuuden suhdannekatsaus tunnustelee jo nousua tilastohistoriaan perustuen. Suurimman kolauksen saaneen asuntotuotannon odotetaan oikenevan vähitellen pitkän aikavälin asuntotarpeeseen vastaten.