PARMAinfo 3/2023: Hiilidioksidipaasto on viiltävä ekoteko

PARMAinfo 3/2023: Hiilidioksidipaasto on viiltävä ekoteko

Pääkirjoitus: Nuija kopsahti uudelle rakentamislaille

Suomen eduskunta hyväksyi viime viikolla rakentamislain. Uusi laki niveltyy vahvasti ilmastotoimiin valtakuntamme tavoitellessa hiilineutraliteettia vuoteen 2035 mennessä. Lain tarkoituksena on myös sujuvoittaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta ja digitalisaatiota sekä parantaa rakentamisen laatua. Uusi laki on hyvällä asialla.

Vähähiiliseen rakentamiseen ohjaava laki on kaiken lisäksi aivan kulman takana – se tulee voimaan vuoden 2025 alusta alkaen. Käytännössä tämä tapahtuu uuden lain nojalla myöhemmin annettavilla asetuksilla. Asetukset rakennuksen ilmastoselvityksestä, materiaaliselosteesta ja rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen raja-arvoista tulevat osaksi Suomen rakentamismääräyskokoelmaa. Uusi laki asettaa kaikki toimialan yritykset samalle viivalle ja kannustaa kehittämään keinoja hiilijalanjäljen asteittain kiristyvän raja-arvoriman alittamiseksi.

Yhteen lupamuotoon siirtyminen ja korkeampi lupakynnys helpottavat varmasti paikoitellen pitkäksi venyneitä lupaprosesseja ja tekee rakentamisesta mutkattomampaa. Tämä muutos pitää rakentamisen rattaat pyörimässä, kun pienimmät alle 30 neliön rakennukset eivät kuormita rakennusvalvontaa entiseen tapaan ja lupamuotoja on karsittu.

Lisäksi uusi laki selkeyttää laaduntekemisen perusteita niin, että vastuu rakentamishankkeen toteutuksen kokonaisuudesta säädetään päävastuulliselle toteuttajalle. Sokerina pohjalla on digitalisaatio ja Suomen ympäristökeskuksen uusi rakennetun ympäristön vuoden 2024 alussa toiminnan aloittava tietojärjestelmä, johon rakentamisen tiedot jatkossa tallennetaan yhdenmukaisina kaikkien osapuolten käyttöön.

Lakimuutos on mahdollisuus!

Puolita ekopainosi!

Energiantuotannon vihreän siirtymän edetessä rakentamisvaiheen vaikutus rakennuksen elinkaaren aikaisten päästöjen osalta kasvaa. Tutkimme asiaa nykyrakennuksessa yhdessä YIT:n kanssa ja loimme päästöjen jakautumista kuvaavan infografiikan. Kuvaaja kertoo myös sen, millainen hiilidioksidipaasto saadaan aikaiseksi vaihtamalla betonirungon materiaalit Parman vähähiilisiin tuotteisiin.

Lue lisää

Hybriditutkimus käyntiin

Consolis Parma, Metsä Wood ja Arkta Rakennus ovat käynnistäneet vähähiilistä hybridirakentamista edistävän tutkimusprojektin. Tarkoituksena on kehittää täysin uudenlainen yhdistelmärakentamisen konsepti lähinnä asuinrakentamisen tarpeisiin.

Lue lisää

Kaavoitus ei saa kangistaa

Kun rakennetaan koteja perheille ja erilaisille ihmisille, tulee heidän toiveensa ottaa huomioon. Rakentamiseen liittyvällä päätöksenteolla on suuri merkitys hyvinvoinnille ja hyvälle arjelle. Vaikutukset ulottuvat yksilöä laajemmalle koko yhteiskuntaan.

Lue lisää