PARMAinfo 11/2022: Energiansäästöviikko käynnisti Astetta alemmas -kampanjan

PARMAinfo 11/2022: Energiansäästöviikko käynnisti Astetta alemmas -kampanjan

Pääkirjoitus: Rakennustuoteteollisuus ilmastotekojen suunnannäyttäjäksi

Vähähiilinen rakennusteollisuus 2035 -tiekartan mukaan rakennetun ympäristön osuus koko Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on noin kolmannes. Varsinaisen rakentamisvaiheen osuus kokonaispäästöistämme on seitsemän prosentin luokkaa. Rakennusten energiatehokkuuden parantuessa ja energiantuotannon vähähiilistyessä paine rakennusvaiheen päästöjen pienentämiseksi kasvaa.

Perinteisesti hidasliikkeisenä kehittäjänä pidetty rakennusala on nyt selvästi ottamassa päästötalkoissa muutosjohtajan roolia ja uusiutuu nopeasti. Erityisesti betoniteollisuus on aktivoitunut ilmastovaikutuksia voimakkaasti leikkaavien uusien betonilaatujen ja -tuotteiden kehittämisessä. Vähähiilisten betoniratkaisujen invaasio on tehnyt materiaalista vaihtoehdon, joka täyttää hyvinkin kunnianhimoiset tulevaisuuden elinkaaritavoitteet.

Suomen Betoniyhdistys on kehittänyt betonia koskevan vähähiilisyysluokituksen ja siihen liittyvän hiilipäästölaskurin. Verifioidun vähähiilisyyslaskurin avulla betonin valmistajat voivat osoittaa valmisbetonin tai elementeissä käytettävien betoneiden päästöarvon ja -luokan.

Parmalla tavoitteeksi on asetettu päästöjen vähentäminen viidellä prosentilla vuosittain ja niiden puolittaminen vuoteen 2035 mennessä.

Yleisimmille Parman vähähiilisille betonielementeille on laadittu kolmannen osapuolen varmentamat ympäristöselosteet. Konkreettisia askelia kohti vähähiilisempää rakentamista ovat uudisrakennuskohteet, joissa hiilidioksidipäästöjä leikataan näillä tuotteilla satojatuhansia kiloja – kertaheitolla yhdessä hankkeessa.

Edellä kuvatut toimenpiteet osoittavat, että betoniteollisuudessa ilmastonmuutoksen haasteet on otettu tosissaan. Toimiala on hyvässä etukenossa. Valmiina materiaalineutraaliin sääntelyyn ja jokaisen rakennushankkeen päästörajat asettaviin tavoitteisiin, jotka on määriteltävä jo kansallisella tasolla, jotta saavutamme hiilineutraalin Suomen vuonna 2035.

Take PARMA Concrete Care!

 

Astetta alemmas betonielementtitehtailla

Lokakuun alkupuolella vietetty energiansäästöviikko käynnisti valtakunnallisen Astetta alemmas -säästökampanjan myös Consolis Parmalla. Teemaviikolla kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, kuinka energiaa järkevästi käyttämällä hillitsemme ilmastonmuutosta ja vähennämme ympäristövaikutuksia.

Lue lisää

Jani Alanne talousjohtajaksi Parmalle

Consolis Parman kirstunvartija vaihtuu tammikuussa, kun Jani Alanne aloittaa yhtiön talousjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä. Janilla on pitkä kokemus taloushallinnon johtotehtävistä ja projektiliiketoiminnasta rakentamisen parissa.

Lue lisää

Hiilinielu on pajatso, jota ei kannata tyhjentää kerralla

Mitä yhteistä on hiilivarastolla ja karttuvalle talletustilille kertyneillä säästöillä? Mitä yhteistä on kuukausipalkalla ja hiilinielulla? Näihin kysymyksiin löytyy ajattelemisen arvoista rautalankaa tuoreesta Kivifaktaa-blogikirjoituksesta.

Lue lisää