Vauhdissa prosessinhallinnan merkitys korostuu

Vauhdissa prosessinhallinnan merkitys korostuu

Rakentajat saavat palata kesälaitumilta tänä vuonna pitkästä aikaa myönteisen suhdannetilanteen kannattelemina. On huomattavasti mukavampaa aloittaa työnteko vilkkaan rakentamisen imussa kuin pohjamudissa kärvistellessä.

Viimeiset ennusteet povaavat uudisrakentamisen volyymin nousevan kuluvana vuonna yli 35 miljoonaan kuutiometriin. Nousuvauhti on lähes viidenneksen luokkaa viime vuoteen verrattuna. Olemme toki vielä kaukana vuoden 2007 tasosta. Silloin kuutioita kertyi yli 50 miljoonaa.

Kasvava rakentamisen määrä tuo haasteita myös meille alan toimijoille. Sopeuttamistoimilla on huonoina takavuosina jouduttu karsimaan kapasiteettia ja volyymien nostaminen uudelleen vaatii uusia resursseja.

Työmailla vauhtiloikkaan voidaan saada apua esivalmistusastetta nostamalla. Nopean elementtirakentamisen hyödyt korostuvat erityisesti kasvukeskusten ahtailla tonteilla ja korkeassa rakentamisessa. Esimerkiksi tehtaalla valmiiksi elementteihin integroidut ikkunat, turvallisuusratkaisut tai talotekniikka tehostavat rakentamista työmaalla merkittävästi.

Rakentamisen volyymien kasvu näkyy myös rakennusmateriaalien saatavuudessa. On ymmärrettävää, että tällaisessa tilanteessa toimitusajat pitenevät. Ensiarvoisen tärkeää on, että tilaajat antavat toimittajille reaaliajassa täsmällistä tietoa aikatauluista. Vain näin pystytään suunnittelemaan tuotantoa oikea-aikaisesti. Tuotteiden turha ”varastoon valmistaminen” viivästyttää työmaita, jotka aidosti tarvitsevat tavaraa. Myös suunnitelma-aikatauluista huolehtiminen korostuu kapasiteetin ollessa täydessä käytössä.

Tiedonkulku on avainasemassa sujuvan tuotannon ja toimitusten varmistamiseksi.

Petri Kähkönen
Markkinointipäällikkö, Parma Oy

Petri vastaa Parman markkinoinnista ja viestinnästä. Betoniuskoon hurahtaneena hän levittää elementtirakentamisen ilosanomaa. ”Pete” huolehtii kunnostaan pelaamalla lätkää RT-kiekossa. Ota yhteyttä