Varotaan yhdessä vauhtisokeutta

Varotaan yhdessä vauhtisokeutta

Rakennusala on nyt parhaassa vauhdissa tällä vuosikymmenellä etenkin asuinrakentamisen vetämänä. Talouskasvu näyttäisi olevan kohtuullisen vankalla pohjalla ja jatkuvan ainakin muutaman vuoden eteenpäin.

Hyvä vire on näkynyt myös alan yrityksissä, jotka kilpailevat paitsi hankkeiden toteutuksesta myös alan parhaista osaajista. Yrityskaupparintamallakin on nyt vilkkaampaa kuin vuosikausiin.

Rakennusalalla on vuosikymmenten saatossa totuttu suhdannevaihteluihin, jotka ovat auttamatta edessä aina muutaman vuoden välein. Jälkisyklinen ala muistuttaa hieman telakkateollisuutta, jossa tilauskirjat etenkin takavuosina pullistelivat vuoron perään liki halkeamispisteessä ammottaakseen taas laivojen valmistuttua tyhjyyttään.

Vaan ei niin pahaa ettei jotain hyvää. Jatkuva epävarmuus ja alati kiristyvä kilpailu pakottivat koko klusterin viilaamaan omaa toimintaa entistä tehokkaammaksi ja laadukkaammaksi. Nyt tämä hiljaisempina vuosina tehty ja osin kivuliaskin kehitystyö kantaa hedelmää. Turun seudun telakkateollisuus on jopa globaalisti mitaten todella kovassa iskussa ja voi paremmin kuin vuosikymmeniin.

Kiire ei saa katkaista kehitystyötä

Hieman vastaavan haasteen edessä ollaan myös rakennusalalla. Rakennusteollisuus RT:n hiljattain eläköitynyt toimitusjohtaja Tarmo Pipatti muistuttaa PARMA-lehdessä, että tuottavuutta ja laatua parannetaan omien innovaatioiden lisäksi koko ketjun tiiviimmällä sisäisellä yhteistyöllä. Ja nimenomaan niin, että omalla tekemisellä pyritään helpottamaan ja tehostamaan myös muiden työtä.

Samalla hän tähdentää, että vahvimmilla ovat määrätietoisesti suunnitteluun, laatuun, innovaatioihin ja oman toiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen panostavat yritykset.  Tähän joukkoon kuuluu myös Parma, jossa on tehty pitkäjänteistä työtä mm. tietomallinnuksen, työturvallisuuden ja esivalmistusasteen nostamisen saralla. Kaikki ratkaisuja, joilla pyrimme tehostamaan ja nopeuttamaan paitsi asiakkaan, koko rakennusketjun prosesseja.

Nyt rakentajilla on jälleen kädet täynnä työtä, ja samalla kasvaa houkutus siirtää omia sisäisiä kehitysprojekteja kiireen varjolla eteenpäin. Lopputulos on kuitenkin sama kuin pikkupojalla, jonka housut kastuvat pakkasessa: hetken lämmittää, mutta pian on entistä kylmempi.

Ei siis anneta nykyisen rakentamisen hyvän suhdannetilanteen sokaista. Oman toiminnan ja asiakasnäkökulman asteittainen kehittäminen on työ- ja tarjoustulvan keskellä aina haasteellista, mutta lopulta jokaisen alalla toimivan paras tulevaisuuden turva.

Juha Rämö
Teknologiajohtaja, Parma Oy

Juha vastaa Parman teknologiakehityksestä ja vastuullisuudesta. Hän toimii #BuildingLife-lähettiläänä toimialan päästöjen vähentämiseksi. Kun Juhaa ei tavoita, hän puuhailee mökillä. Ota yhteyttä