Työturvallisuus asuu kypärän sisällä

Työturvallisuus asuu kypärän sisällä

Parman Nurmijärven tehtaalla saavutettiin tänään keskiviikkona tärkeä merkkipaalu, kun kalenteriin merkattiin tuhannes peräkkäinen työpäivä ilman tapaturmia. Kotkan tehdas on selvä yhtiömme ykkönen, sillä siellä on painettu töitä ilman tapaturmia jo yli kaksi tuhatta päivää.

 
Nurmijärven saavutus on betoniteollisuudessa ja koko rakennusalalla merkittävä.  Samalla se on selkeä osoitus siitä, ettei määrätietoinen ja nollatoleranssiin perustuva turvallisuustyö ole pelkkiä korulauseita, vaan tuottaa konkreettisia tuloksia: Parman tehtailta lähdetään tänä päivänä ihan oikeasti terveenä kotiin.

 
Vuonna 2007 käynnistynyt työturvallisuuden toimenpideohjelma on käsittänyt vastuuttamista ja resursointia, ohjeita ja sääntöjä, mittareita, hyviä käytäntöjä ja koulutusta. Jokainen esimies ja työturvallisuusasioiden kanssa työskentelevä tietää, että vanhat ”jäärä-asenteet” istuivat aluksi tiukassa etenkin kokeneempien konkareiden selkäytimessä. Suojavarusteet ja turvamääräykset olivat tämän porukan mielestä vain keltanokkia varten.

 
Alussa väsytystaistelu kysyi sitkeyttä, mutta tänään koko joukkue pelaa saman asian puolesta. Vähitellen työturvallisuusasioista on tullut osa arkea ja läpi ja niitä käsitellä paitsi kokouksissa myös kahvipöydissä. Lopputulemana on turvallisempi, viihtyisämpi, siistimpi ja yhteen hiileen puhaltava työyhteisö, jossa jokainen kantaa vastuuta myös työkaverin turvallisuudesta.

 

Kaikki lähtee korvien välistä

 

Parman tapaturmataajuutta kuvaava suhdeluku on parantunut jatkuvasti ja oli tammi-toukokuussa 2,0 kappaletta miljoonaa työtuntia kohden. Tavoitteena on päästä nollatasolle.

 
Olemme menneet viime vuosina selkein askelin eteenpäin, mutta aina on parannettavaa. Viime kädessä turvallisuus lähtee korvien välistä ja omasta itsestä. Parman arjessa se tarkoittaa, että työpäivän aikana vältetään turhaa riskinottoa, noudatetaan turvaohjeita, käytetään asiaankuuluvia suojavarusteita ja ilmoitetaan havaituista puutteista välittömästi eteenpäin.

 
Moni lienee nähnyt tv-mainoksen, jossa isäntä esittelee naapurilleen täydellistä ja järjestyksessä olevaa autotallin työkaluseinää. 6S-ohjeiden avulla samaan on päästävissä myös työturvallisuusasioissa. Kun paikat ovat tip top, huomaa puutteetkin yhdellä silmäyksellä.

Jarno Käyhty
Tehdaspäällikkö, Parma Oy

Jarno on innostava tuotannon kehittäjä. Hän keskustelee tekijöiden kanssa ja uudistaa toimintaa aktiivisesti. Vapaa-ajallaan Jarno viihtyy joukkuepelien parissa. Ota yhteyttä