Hyvin suunniteltu – todellakin puoliksi tehty

Hyvin suunniteltu – todellakin puoliksi tehty

Vaikka elämme kiivainta digitalisaation aikaa ja käytämme moderneja työkaluja ja -tapoja, on vanhoille kansanviisauksille edelleen käyttöä. Näin myös otsikossa näkyvälle lausahdukselle, joka istuu kiistatta kaikkeen arkiseen tekemiseen.

Se on edelleen hyvä ohjenuora myös rakentamisessa, jossa huolellinen ja eri näkökohdat huomioiva suunnittelu säästää tunnetusti kaikkien osapuolten työtä, aikaa ja kustannuksia. Samalla se on perusta laadukkaalle lopputulokselle.

Sudenkuoppia on matkan varrella kuitenkin riittämiin. Yksi keskeinen haaste on suunnitelmien taso, joka voi vaihdella paitsi eri projektien kesken myös niiden sisällä. Kohteeseen on voitu valita vakioratkaisuista poikkeavia materiaaleja ja suunnitelmia, kuvaustapa ja piirustuskoko vaihtelevat, optimointi tuotantotekniikan suhteen on jäänyt huomioimatta ja yhteensopivuus talotekniikan kanssa voi olla heikkoa. Matkan varrella saatetaan törmätä myös suoranaisiin mitta- ja tietopuutteisiin ja usein vähintään ristiriitaisuuksiin suunnitelmassa.

Nämä kaikki lyövät leimansa tuotannon suunnitteluun ja aikataulutukseen, pidemmällä jänteellä myös toimitus- ja rakennusaikatauluihin. Pahimmillaan puutteelliset ratkaisut aiheuttavat riskejä turvallisuuteen.

Hyödynnä Parman ammattilaisia

Me parmalaiset olemme rakennusprojekteissa kriittisessä paikassa. Tilatut tuotteet on valmistettava tarkasti suunnitelmien mukaan ja toimitettava työmaalle Just On Time-periaatteella. Tämä onnistuu vain, jos myös suunnitelmat ovat virheettömiä ja ajan tasalla.

Tällä hetkellä noin neljännes tuotannostamme on omien suunnitteluammattilaistemme käsialaa. Tavoitteenamme on tehdä kaikkien elementtien valmistussuunnitelmat itse vuonna 2020. Samalla otamme entistä enemmän vastuuta suunnittelun laadusta ja aikatauluista.

Parman kautta asiakas saa käyttöönsä kokeneen ja muottikaluston tuntevan vakiosuunnittelijan, joka tuntee teolliset standardiratkaisut. Samalla löytyvät optimaaliset materiaalit ja raudoitukset ja päästään hyödyntämään tietomallinnuksen edut. Lisäetuna on ajantasainen tuote- ja tuotannonsuunnittelu ilman turhia väliportaita.

Selkeää säästöä

Suunnittelupalvelun hyödyt voi laskea suoraan euroissa, kun puutteellisista suunnitelmista ja aikatauluviiveistä johtuvat lisä- ja muutostyöt vähenevät. Myös tuottavuus paranee, sillä tehtaalla ja työmaalla voidaan hyödyntää valmisosarakentamisen parhaita ratkaisuja. Lisäksi asiakas voi seurata aikataulu- ja tilatietoja suoraan tietomallista.
Vanha kansanviisaus muistuttaa, että suutari pysyköön lestissään.

Olisiko siis myös meillä Suomessa elementtisuunnittelu viisainta antaa alan todellisille ammattilaisille, jotka myös valmistavat itse tuotteen?

Juha Rämö
Teknologiajohtaja, Parma Oy

Juha vastaa Parman teknologiakehityksestä ja vastuullisuudesta. Hän toimii #BuildingLife-lähettiläänä toimialan päästöjen vähentämiseksi. Kun Juhaa ei tavoita, hän puuhailee mökillä. Ota yhteyttä