Koko ketju kuntoon työturvallisuudessa

Koko ketju kuntoon työturvallisuudessa

Vanha viisaus muistuttaa, että ketju on juuri niin kestävä kuin sen heikon lenkki. Lause pitää erittäin hyvin kutinsa myös työturvallisuudessa ja siksi sen eteen on tehty Parmassa määrätietoista työtä pian kymmenen vuotta.
Toimenpideohjelmamme on tuonut mukanaan vastuuttamista ja resurssointia, ohjeita ja sääntöjä, mittareita, hyviä käytäntöjä, koulutusta sekä jatkuvaa parantamista.

Yleisin työturvallisuuden mittari on tapaturmataajuutta kuvaava luku, joka rakennusalalla on keskimäärin 70. Parmalla tapaturmataajuus oli viime vuonna 13,5. Luku on pudonnut vuoden 2007 (73) lähtötilanteesta alle viidennekseen. Alkuvuoden aikana poissaoloon johtaneita tapaturmia on sattunut vain yksi, mikä tarkoittaa taajuusluvun painumista alle viiteen. Mallia näyttää Kotkan tehdas, jossa on menty nollalukemissa jo yli viisi vuotta.

Hyviin tuloksiin päästään vain määrätietoisella asenteella johtamisessa ja jokaisen työntekijän sitoutumisella mukaan talkoisiin. Puuttumalla epäkohtiin varmistetaan jatkuva valppaus. Jokainen tapaturma on vältettävissä ja viime kädessä kaverin henki voi olla tämän särmän toiminnan varassa.

Yhden tapaturman kustannukset ovat helposti tuhansia euroja. Yllättävä takaisku tai vahinko esimerkiksi elementtiasennuksissa voi sotkea aikataulut ja tuoda viivästyksiä myös muualla työmaalla. Työturvallisuudessa kysymys on aina myös tuottavuudesta, rahasta ja laadusta.

Tullaan terveenä kotiin

”Oman pesän” lisäksi me parmalaiset pyrimme vähentämään työturvallisuusriskejä myös asiakkaidemme työmailla.  Tunnemme tuotteemme ja tiedämme niiden jatkokäsittelyyn liittyvät tapaturmariskit. Siksi teemme jatkuvasti innovaatioita, joilla asiakas voi välttää vaarallisia työvaiheita.

Esimerkiksi kelpaavat vaikkapa hissikuiluelementit, joihin voidaan asentaa väliaikaiset työtasot jo tehtaalla. Myös ikkuna-aukkojen suojaukset, ikkunoiden asentaminen sekä ontelolaatoissa olevien reikien aukkosuojaukset hoituvat turvallisemmin tehdasolosuhteissa.

Työturvallisuus-mottomme on ”Terveenä kotiin.”  Me teemme omalta osaltamme kaikkemme, että sama slogania voi käyttää myös asiakkaidemme työmailla.

Kimmo Oinonen
Turvallisuuspäällikkö, Parma Oy

Kimmo on toinen Parman ”turvamiehistä”. Hän ohjaa parmalaisia yhä turvallisempiin työtapoihin ja ennaltaehkäisevään epäkohtiin puuttumiseen. Vapaa-ajallaan Kimmo urheilee rennosti. Ota yhteyttä