Hyvä on hiihtäjän hiihdellä!

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä!

Kun kirjoittelin edellistä blogia keskellä syyssateita, jännitin hieman millainen talvi tänne koti-Suomeen lopulta saadaan.

Nyt voi jo sanoa, että ihan kunnon talvi saatiin, vaikka kisakauden avauksen aikoihin maa oli jopa Lapissa vielä mustana. Lumen runsaudesta johtuen olen päässyt takapihalta hiihtoladuille kotona ollessani. Vain paukkupakkasten takia päivittäistä harjoitusohjelmaa on pitänyt hieman soveltaa.

Kevättä kohti tässä joka tapauksessa mennään, vaikkei sitä tätä kirjoittaessa heti uskoisi: lunta tupruttaa tälläkin hetkellä ja lumikola on heilunut kotipihassa lähes päivittäin!

Kalusto kuntoon ennen lomareissua

Annoin syksyn blogissa muutamia perusvinkkejä arkiliikuntaan. Jos on pitänyt itsensä liikkeellä säännöllisesti ja napannut silloin tällöin mukaan myös kävelysauvat, voi hyvillä mielin nousta suksille – tosin aika moni sen varmaan on jo tehnytkin. Ainakin Salpausselän kuntoladulla on näkynyt hurjan hieno määrä lajin harrastajia liikkeellä, ladut kun ovat viime viikkojen lumisateiden myötä loistokunnossa ihan eteläisintä Suomea myöten!

Kelit varmasti suosivat muutaman viikon päästä myös hiihtolomalaisia. Ennen lomareissua onkin fiksua tarkastaa lomailijoiden hiihtokaluston kunto. Hiihtämisestä nauttii paljon enemmän, jos pukeutuminen on sopivaa, monot eivät purista, sauvat ovat sopivan mittaiset ja sukset toimivat.

Helppo nyrkkisääntö on se, että perinteisen hiihtotavan monoon jää sentin verran tyhjää, luistelumonot saavat olla hieman napakammat. Perinteisen sauvojen tulee yltää vähintään kainaloiden, ja luistelusauvojen olkapäiden, yläpuolelle. Suksien valintaan kannattaa panostaa eniten, ja siinä taikasana on oikea jäykkyys. Perinteisen sukset pitää valita riittävän löysät, jotta hiihto on kevyelläkin potkulla mielekästä. Luistelusuksessa puolestaan riittävä jäykkyys tuo sukseen vakautta ja helpottaa näin tasapainon pitämistä.

Pukeutumisessa kannattaa välttää liiallista pukeutumista. Suosittelen kerrospukeutumista ja autoon kannattaa ottaa aina mukaan toppatakki ja vaihtopipo, jolla ehkäistään lenkin jälkeinen vilustuminen.

Kierrättämisessä on ideaa

Jos kalusto menee kokonaan uusiksi, kannattaa samalla miettiä, ostaako uudet vai pärjäisikö käytetyillä. Uudet sukset toki tuovat mukanaan aina uutta kipinää hiihtoharrastukseen, mutta jos käyttö on hiihtolomaviikkojen ulkopuolella vähäistä, voi käytetty setti olla järkevä vaihtoehto. Sama pätee tietysti kasvavien lasten kanssa, joille välineitä pitää muutenkin päivittää parin vuoden välein.

Esimerkiksi nettikirppareilla hiihtovälineet kiertävät järkevästi. Itsekin laitoin yhdessä Iivo Niskasen kanssa Toriin vanhoja varusteitani myyntiin, koska kierrättämällä hyväkuntoisia urheiluvälineitä ajatellaan myös kestävää kehitystä. Lisäksi nämä myyntitulot ohjattiin lyhentämättömänä Suomen Olympiakomitean Nuorelle Siivet –projektiin, jossa tuki ohjataan nuorille urheilijoille.

Pitopohjat ja pikavoiteet tuovat helppoutta

Jos kotona tai lomapaikassa ei ole voiteluun vihkiytyneitä ja mielessä kangastelevat huolettomat kilometrit hyvin pitävillä suksilla, kannattaa suunnata asiantuntevaan urheiluliikkeeseen.
Jos omistat jo valmiiksi hyvät sukset, mutta voitelu ei oikein suju, kannattaa sukset vielä voideltavaksi juuri ennen hiihtolomaa. Viikon hiihtokilometrit sujuvat vaivattomammin, jos voitelun pohjatyöt on tehty huolellisesti.

Nykyiset karvapitopohjasukset eli ns. skinit ovat hyvä vaihtoehto, joiden kanssa pitovoitelua ei tarvita. Niihin turvaudun ajoittain itsekin, kun kelit käyvät riittävän hankaliksi. Koska skini-suksiin ei pitoa lisätä voidekerroksilla, on suksenvalinta tehtävä tarkasti omalle painolle sopivaksi.

Pikavoiteet ovat myöskin kehittyneet, ja ulkona ennen lenkkiä tehtävät voiteluvaihtoehdot ovat varsin hyviä vaihtoehtoja varsinkin tyypillisimmillä pakkaskeleillä. Kevättä kohti sää lämpenee, joten juomavyössä on hyvä kantaa pikapitopurkkia joka lenkillä hätäapuna.

Lenkilläkin voi tuulettaa!

Joten ei muuta kuin vyölaukkuun tai reppuun vähän evästä, pikkutermokseen kaakaota ja mukaan vielä annos reipasta mieltä. Moikataan hymyssä suin myös muita hiihtäjiä ladulla ja välillä on kiva jopa hieman tuulettaa kesken rauhallisen lenkin 🙂

Itse tässä lataudun jo täyttä vauhtia tuleviin MM-koitoksiin Seefeldissä. Ennen MM-kisoja olen vielä mukana perjantaina SM-laduilla Imatralla. Muistakaahan seurata kisoja ja kannustaa Suomen joukkuetta huippusuorituksiin kotikatsomoissa!

Krista Pärmäkoski

Krista on Parman sponsoroima maastohiihtäjä. Hän on MM- ja olympiamitalisti. Vapaa-ajallaan Krista viihtyy läheisten tai Carla-koiransa kanssa tai leipoo vaikka juustokakun.