Homma hanskaan tuotannonsuunnittelulla ja asiakasyhteistyöllä

Homma hanskaan tuotannonsuunnittelulla ja asiakasyhteistyöllä

Kuten me kaikki alalla toimivat tiedämme, elementtiliiketoiminta on pitkälti tilausohjautuvaa. Kun valmiita varastoitavia tuotteita ei juurikaan ole, pyöritetään tuotantoa asiakkaiden ja rakennuskohteiden vaihtelevien tarpeiden mukaisesti.

Tilausohjautuva tuotantoprosessi mahdollistaa erittäin laajan tuotevalikoiman ja parhaimmillaan JIT/JOT-ajattelun mukaisen varastonkierron. Tämän filosofian mukaisesti elementit tuotetaan ja toimitetaan asiakkaille tismalleen heille optimaalisena aikana.

Mallin varjopuolena ovat muun muassa pitkät toimitusajat, sillä tuotteita ei voi tehdä varastoon ennen valmistuskuvia. Usein myös toimituserät ovat teollisen sarjatyön näkökulmasta suhteellisen pieniä. Lisähaasteena on tulevien valmistuserien vaikea ennakoitavuus.

Kolmen tason kontrollia

Usein kuulee sanottavan, että me Parmalla myymme ja valmistamme ”vain” elementtejä. Elementtien valmistuksessa on kuitenkin yritysjohdon, tehtaiden ja myynnin kanssa tarkkaan määritetty kapasiteetti. Käytännössä elementtiliiketoiminta onkin pitkälti kapasiteettimyyntiä.

Tätä kapasiteettia kontrolloimme kolmella tasolla. Ensimmäisellä kokonaissuunnittelutasolla määritellään tiettyyn ajanjaksoon arvioitu/budjetoitu kapasiteettitarve. Toisella tasolla arviota voidaan tarkentaa ja sovittaa lyhyempään aikaikkunaan tilauskannasta johdetulla karkeakuormituksella. Kolmannella tasolla ja tuotannon hienokuormituksessa data voi olla jo hyvinkin yksityiskohtaista.

Normipäivä on minimisuoritus

Todellinen kapasiteettitarve konkretisoituu lopulta asiakkaan mahdollistamasta tilauskannasta. Tavoitteena on käyttää kapasiteetti jokaisella kerralla niin, että lopputuloksena on korkea toimitusvarmuus ja asiakastyytyväisyys – työturvallisuudesta ja laadusta tinkimättä. Pelkkä sopimuksen mukainen elementtitoimitus, jota voisi hiihtotermein normipäiväksikin sanoa,  on meille parmalaisille vain minimisuoritus.

Kapasiteetin hallinnassa tuotannonsuunnittelija on todellinen avainpelaaja, sillä hän voi vaikuttaa päätöksillään toimitusvarmuuteen ja tehtaiden resurssitehokkuuteen. Myös  asiakkaan ja elementtitoimittajan saumaton yhteistyö sekä mutkaton tiedonkulku ovat onnistuneen projektin perustekijöitä.

Ollaan siis yhteyksissä!

Marko Valtanen
Tuotantotoimiston päällikkö, Parma Oy

Marko vetää Parman tuotantoa koordinoivaa tuotantotoimistoa jämäkällä otteella. Vapaa-aikanaan Marko rentoutuu perheen kanssa matkustellen ja Sanni-koiran kanssa liikkuen. Ota yhteyttä