Haitallisia ympäristövaikutuksia on ehkäistävä rakennuksen koko elinkaaren ajan

Haitallisia ympäristövaikutuksia on ehkäistävä rakennuksen koko elinkaaren ajan

Rakentamisella on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen ehkäisemisessä

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen ehkäisy ovat yhteisiä, laajasti jaettuja tavoitteita. Rakentaminen on toimialana tärkeässä asemassa, kun ihmisen toiminnan ympäristövaikutuksia ylipäätään minimoidaan.

Ympäristövaikutukset syntyvät rakennuksen koko elinkaaren ajan

Tässä työssä on tärkeää ottaa tarkastelukulmaksi koko rakennuksen elinkaari. Rakentamisvaiheessa ei tule tehdä lyhytnäköisiä valintoja. Kivirakennus voi elää yli 200-vuotiaaksi ja on lisäksi helppo huoltaa. Kestävien ympäristöpäätösten kvartaali voikin olla 50 vuotta, jolloin myös rakennusten muuntojoustavuus uuteen käyttötarkoitukseen on arvokas ominaisuus.

Lupaprosessien pitää tukea kiertotaloutta

Ympäristöluvitusprosesseja olisi edelleen varaa selkiyttää ja varmistaa, että ne esimerkiksi aidosti tukevat kiertotalouden edistämistä.

Toiminnalliset tavoitteet kannustavat löytämään keinot

Tehokas markkinoita ja kilpailuja hyödyntävä tapa ehkäistä haitallisia ympäristövaikutuksia on asettaa rakennuksille ympäristön kannalta tärkeitä toiminnallisia tavoitteita keinojen määräämisen sijaan.

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Kivifaktaa kuntavaalit -osiossa täällä

 

Jussi Mattila

Jussi Mattila on Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja sekä TTY:n elinkaaritekniikan dosentti. Vapaa-ajallaan Jussi mökkeilee ja huolehtii kunnostaan liikkumalla luonnossa. Ota yhteyttä

Lue myös nämä

Blogit aiheittain

PARMAsome

  • Seuraa meitä: