PARMAinfo 1/2023: Seis CO2! Sinustako vähähiilinen ilmastosankari?

PARMAinfo 1/2023: Seis CO2! Sinustako vähähiilinen ilmastosankari?

Pääkirjoitus: Ilmastotyö tekee Suomesta kiinnostavan investoinneille

Usein kuulee puhuttavan siitä, kuinka pieni maa Suomi on ja kuinka vähän voimme vaikuttaa – mihinkään. Yksi näissä keskusteluissa esiin nouseva asia on ilmastotyömme. Mitä merkitystä on tekemällämme työllä esimerkiksi Kiinan ja Intian rinnalla?

Paljonkin. Saimme vuodenvaihteen jälkeen kuulla norjalaisyhtiön usean miljardin euron investointisuunnitelmista rakentaa uusi, ”vihreää terästä” valmistava tehdas Inkooseen. Tämä on hyvä esimerkki vihreän siirtymän aiheuttamasta muutoksesta teollisuuden strategisessa ajattelumaailmassa. Investointi ei enää välttämättä ohjaudukaan sinne, missä työvoima on halpaa, vaan sinne missä on saatavilla puhdasta energiaa ja liiketoiminnan harjoittaminen on turvallista.

Energiayritykset investoivat Suomessa puhtaaseen tuotantoon, uusiin teknologioihin ja vahvoihin energiaverkkoihin vuosittain valtavasti rahaa. Kun energiasiirtymä etenee, on Suomessa tulevaisuudessa tarjolla riittävästi puhdasta ja hinnaltaan kilpailukykyistä energiaa teollisuuden tarpeisiin. Tämä lisää maamme houkuttelevuutta, kun uusien tuotantolaitosinvestointien sijainteja vertaillaan.

Energiakriisin keskellä tuntuu vaikealta ajatella, että vakaahintaista edullista energiaa olisi aina saatavilla riittävästi. Suomen vähähiilinen ja nopeasti kohti hiilineutraaliutta etenevä energiantuotanto on kuitenkin kilpailutekijä, jonka arvo kasvaa tulevaisuudessa ja mihin meidän kannattaa panostaa.

Jokainen Suomeen tehty rakennusinvestointi tuo työtä suomalaisille rakentajille. Miljardiluokan hankkeista puhuttaessa tuhansille rakentamisen ammattilaisille.

Jatkoon.

Vapauta vähähiiliset supervoimasi!

Nyt on ilmastosankarin viittaa tarjolla! Rakentamisen päästöjen on vähintään puolituttava, jotta Suomi voi saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Puolitushaasteen järeimmät aseet ovat käytössämme jo tänään, sillä suuri osa rakennusvaiheen päästöistä on materiaaliperäisiä ja runkomateriaalien vaihtaminen vähähiilisiksi luo vankan perustan todellisille ilmastouroteoille.

Lue lisää

Päästöt alas taloudellisesti

Kaikista markkinoilla olevista rakennusmateriaaleista pystytään kyllä tuottamaan vähäpäästöisiä ratkaisuja, mutta ei samaan hintaan. Vähähiilisiä kivimateriaaleja käyttämällä päästövähennykset toteutetaan kustannustehokkaasti.

Lue lisää

Asukaskokemuksia talokaksosista
Turun Hirvensaloon valmistui vuosi sitten kerrostalokaksoset, joista toinen on puusta ja toinen betonista. Ensimmäisen vuoden asumisen jälkeen asukkaat ovat lähes yhtä tyytyväisiä koteihinsa. Selkein ero lämpötilakokemuksissa.

Lue lisää

Corolla-talkoot pystyyn

Suomen kokonaispäästöt ovat tällä hetkellä noin kymmenen miljoonaa Corollaa vuodessa. Vuoteen 2035 mennessä päästöjämme on leikattava vielä kuuden miljoonan Corollan verran. Tiedätkö, kuinka monta Corollaa on sinun osuutesi?

Lue lisää