Turvallisesti töihin ja kotiin myös syyspimeällä

Turvallisesti töihin ja kotiin myös syyspimeällä

Syysaamut ja -illat alkavat hiljalleen hämärtää ja lopullisesti pimeys iskee päälle lokakuun loppupuolella, kun siirrytään talviaikaan.

Pimeät, koleat ja ajoittain myös liukkaat syyskelit kannattaa ottaa huomioon myös työmatkaliikenteessä. Jo muutamat perusasiat muistamalla sujuu työ- ja kotimatka huomattavasti turvallisemmin olipa keli tai kellonaika mikä tahansa. Samalla tietysti päästään myös terveenä perille.

Heijastimet heilumaan ja valoa pimeyteen

Jos taitat työmatkaa apostolin kyydillä, on heijastin ensimmäinen perusvaruste. Se ei kuitenkaan tuo turvaa taskun pohjalla, vaan heilumassa hihansuussa tai takin helmassa. Ja mikäli otat työmatkat kuntoilun kannalta, valitse sellaiset lenkki- ja kävelyvaatteet, joissa on myös heijastavaa kangasta. Päiväkotilapsilta tuttu heijastinliivi on sekin halpa henkivakuutus.

Polkupyörästä kannattaa tarkistaa valojen toiminta niin edessä kuin takana. Heijastimia olisi hyvä olla takalokasuojan tai satulaputken lisäksi myös polkimissa sekä pyöränpinnoissa tai renkaan kyljessä.

Nastarenkaat kannattaa vaihtaa alle ennen ensimmäisiä liukkaita eikä kypärää ja heijastavaa turvaliiviäkään sovi unohtaa. Mikäli pyörään ei halua ruuvailla erillistä valolaitetta, sen voi korvata esimerkiksi otsalampulla.

Maltti on valttia

Autoilijan muistilista onkin sitten jo pidempi. Ennen ensilumen tuloa kannattaa tarkistaa, että valot ja renkaat (kulutuspintaa vähintään 4 mm ja nastat paikallaan) ovat asianmukaisessa kunnossa. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että jääraappa, lumiharja ja lukkosula ovat tallessa vielä edelliseltä talvelta. Myös moottorin ja sisätilanlämmittimen toiminta kannattaa varmistaa ennen ensimmäistä pakkasaamua.

Perusasioihin kuuluvat myös öljymäärän, pyyhkijänsulkien, ajovalojen pesinten ja tuulilasinpesunesteen pakkaskestävyyden tarkistaminen. Myös väsähtänyt akku on järkevää vaihtaa ajoissa uuteen.

Omaan ajotapaan kannattaa kiinnittää pimeän aikaan erityistä huomiota olipa tien päällä autolla tai polkupyörällä. Ja tarkkana pitää olla myös jalankulkijana.

Maltti on pimeän aikaan erityistä valttia, joten jätetään turha kiire pois. Niin turvataan parhaiten oma ja myös työkavereiden turvallinen työ- ja kotimatka!

Katja Salmi
Turvallisuuspäällikkö, Consolis Parma

Katja on Parman turvallisuuspäällikkö. Hän ohjaa ja valmentaa parmalaisia turvallisiin työtapoihin jatkuvan parantamisen periaatteella. Vapaalla Katjan löytää kirjan parista. Ota yhteyttä