Rakennusliiton lakko käy kalliiksi kaikille

Rakennusliiton lakko käy kalliiksi kaikille

Rakennusalan työehtosopimusneuvotteluissa ei näy valoa tunnelin päässä ja Rakennusliiton antama lakkoilmoitus tulee toteutuessaan vaikuttamaan dramaattisesti kevään elementtitoimituksiin. Ensi viikon torstaina 19.4. alkava lakko keskeyttää tuotannon kahtena päivänä viikossa myös Parman, Rajavillen ja Parma Railin tehtailla neljän viikon ajan.

Pitkälti palkankorotuksiin liittyvien erimielisyyksien takia pattitilanteeseen ajautuneet työehtosopimusneuvottelut aiheuttavat kuitenkin suurta vahinkoa koko rakennusalalle.

Esimerkiksi me täällä Parmalla toimitamme päivittäin reippaasti yli sata rekkakuormallista betonielementtejä rakennustyömaille. Nämä toimitukset keskeytyvät pahimmassa tapauksessa kokonaan lakon aikana. Vastaavassa tilanteessa ovat muutkin lakon piirissä olevat alan yritykset.

Kaiken lisäksi ajoitus on sellainen, että sen kerrannaisvaikutukset käyvät todella kalliiksi. Kevät on etenkin runkorakentamisen sesonkiaikaa ja elementtitoimitusten keskeytyminen tulee myöhästyttämään kokonaisten rakennusten rakennusaikatauluja merkittävästi. Lakosta aiheutuvat toimitusten siirtymiset ovat ns. ylivoimaisen esteen piirissä olevia viivästyksiä.

Miljoonavahingot katkaisevat hyvän kehityksen

Rakennusteollisuus RT:n mukaan yhden lakkopäivän hintalappu Suomen taloudelle on noin 30 miljoonaa euroa. Consoliksen Suomen yhtiöissä Parmalla, Rajavillellä ja Parma Raililla puhutaan kuusinumeroisista luvuista.

Juuri tästä syystä lakkouutinen tuli meille todella ikävään saumaan. Työllistämme tällä hetkellä noin 200 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten ja liiketoimintamme on elpynyt Suomessa kannattavalle tasolle. Toteutuessaan lakko aiheuttaa Suomen Consolis-yhtiöissä satojen tuhansien eurojen loven päivittäin.

Toivon todella, että maltillinen ratkaisu syntyy nopeasti eikä rakennusalan hyvä suhdannekehitys katkeaisi. Pahimmassa tapauksessa joudumme turvautumaan sopeutuksiin ja harkitsemaan tuotannon siirtämistä sisaryhtiöihimme muihin Itämeren valtioihin. Samalla tietysti pahoittelen syvästi asiakkaillemme lakosta aiheutuvia haittoja.

Jarmo Viljanen
Toimitusjohtaja, Parma Oy

Jarmo määrätietoinen Parma-joukkueen pelaaja-valmentaja. Hän vaihtaa aktiivisesti ajatuksia asiakkaiden kanssa ja on vapaa-ajalla intohimoinen raviharrastaja. Ota yhteyttä