PARMA Green pudottaa betonielementtirungon hiilipäästöjä kolmanneksella

PARMA Green pudottaa betonielementtirungon hiilipäästöjä kolmanneksella

Consolis Parma lisää panoksia vastatakseen vähähiilisen rakentamisen kasvavaan kysyntään. Suomen johtava betonielementtien valmistaja täydentää vähähiilisten tuotteiden valikoimaansa ja tuo nyt markkinoille myös vähähiiliset runkoelementit. Yhtiön vähähiilisten seinä-, runko- ja laattatuotteiden koko potentiaali hyödyntämällä voidaan rakennuksen betonielementtirunko toteuttaa yli 30 prosenttia totuttua vähähiilisemmin.

Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2035. Yksi onnistumisen kannalta keskeinen alue ovat rakentamisen ja rakennusten käytön ajan hiilidioksidipäästöt, joita on saatava selvästi nykyistä alemmalle tasolle. Koko rakennetun ympäristön osuus Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on noin kolmannes ja rakennusmateriaalien osuus noin 5 prosenttia.

Koko kiinteistö- ja rakennusalaa koskevaan haasteeseen on panostettu voimakkaasti myös Consolis Parmalla. Yhtiö tuo nyt markkinoille vähähiilisten laatta- ja seinäelementtien rinnalle hiilipäästöjä selvästi leikkaavat, PARMA GreenTM -teknologiaan perustuvat vähähiiliset runkoelementit.

Parman vähähiilisten runkoelementtien tuoteperheeseen kuuluvat kaikki rakennuksen betonirungon vaatimat tuotteet, joista ensivaiheessa on saatavilla pilari- ja palkkielementtejä. Käyttövarmuuden takaa CE-merkintä ja tuotevaiheen (A1-A3) ympäristövaikutusten laskennan verifioi One Click LCA Oy.

Vähähiilisen betonielementtirungon päästövaikutukset kestävät vertailun

Teknologiajohtaja Juha Rämön mukaan rakennuksen runkotuotteiden ja -ratkaisujen kehittäminen on merkittävin tekijä rakennusvaiheen tuotesidonnaisten päästöjen leikkaamiseksi. Parman vähähiilinen PARMA GreenTM -teknologia perustuu hiilidioksidipäästöjä aidosti leikkaaviin innovaatioihin, eikä päästökompensaatioon.

”Kiinnostus vähähiilisiä tuotteitamme kohtaan osoittaa, että olemme tehneet oikeita asioita. Rakennusten elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista valtaosa syntyy käytön aikana, mutta rakennusvaiheen päästöjen alentamisessa vähähiilisillä tuotteilla on tulevaisuudessa alati kasvava rooli. Tuotesidonnaisista rakennuksen päästöistä noin puolet aiheutuu rakennuksen rungosta ja siksi vähähiilinen tuotevalikoimamme on todellinen täsmälääke rakennusvaiheen päästöjen aidoksi vähentämiseksi”, Rämö toteaa.

”Ympäristöministeriön valmistelema rakennushankkeen vähähiilisyyden arviointimenetelmä tuo ilmastoselvityksen osaksi rakennuslupaprosessia lähivuosina. Vähähiilisille tuotteillemme laaditaan luotettavaa arviointia varten verifioidut EPD-ympäristöselosteet ja olemme näin valmiina vertailuun etuajassa”, Rämö kertoo.

”On ollut hieman yllättävääkin mutta todella ilahduttavaa, että olemme pystyneet hiilipäästövaikutusten osalta kuromaan muiden materiaalien etumatkan kiinni näin nopealla aikataululla ja ilman päästökompensaation hyödyntämistä. Rakennusten säärasitukset kasvavat ilmastonmuutoksen edetessä ja siksi on tärkeää, että voimme jo tänään tarjota myös päästövaikutuksiltaan kilpailukykyisen vaihtoehdon kestävään ja turvalliseen rakentamiseen” päättää Rämö.

Betoni on kestävä valinta myös kunnille ja asunnonostajille

Kestävän kehityksen periaatteet kattavat taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristön näkökulman. Uudisrakentamisessa nämä ulottuvuudet on katettava kokonaisvaltaisesti kestävällä tavalla niin, että Suomen tavoittelema hiilineutraliteetti voidaan saavuttaa.

”On tärkeää, että vähähiilinen rakennus voidaan rakentaa hankkeeseen ryhtyvän taloudellinen kantokyky huomioiden. Esimerkiksi julkisiin rakennushankkeisiin voimme nyt tarjota kestävän ja kustannuksiltaan järkevän vaihtoehdon, joka täyttää kuntien rakennusinvestoinneilta edellytettävät vähähiilisyyskriteerit”, sanoo Consolis Parman toimitusjohtaja Hannu Tuukkala.

”Toinen hyvä esimerkki on asuinrakentaminen. Kaupungistumisen takia tarvitsemme yhä lisää uusia asuntoja kasvukeskuksiin. Hintojen nousun hillitsemiseksi asuntorakentamisen määrän tulee olla riittävä ja rakennuskustannukset on pystyttävä hallitsemaan sellaisilla vähähiilisemmillä vaihtoehdoilla, joiden hintalappu ei kohoa kansalaisten lompakon ulottumattomiin”, Tuukkala sanoo.

”Jokainen rakennushanke on pystyttävä suunnitteluvaiheessa arvioimaan kestävän kehityksen näkökulmista ja jokaiselle materiaalille on paikkansa tällaisessa kauaskantoisessa päätöksenteossa. Avoimuudella ja yhteistyöllä varmistamme hyvän rakentamisen ja hyvinvoinnin tuleville sukupolville”, Tuukkala päättää.

Lue lisää PARMA Concrete CareTM -vastuullisuusohjelmastamme täältä ja PARMA GreenTM -teknologialla toteutetuista vähähiilisistä tuotteistamme täältä.

Lisätietoja:

Hannu Tuukkala, toimitusjohtaja, Consolis Parma
puh. +358 50 598 9292
hannu.tuukkala@consolis.com

Juha Rämö, teknologiajohtaja, Consolis Parma
puh. +358 20 577 5526
juha.ramo@consolis.com

Consolis Parman myynti