Blominmäen jätevedenpuhdistamo pokkasi Tekla BIM Awards -palkinnon

Blominmäen jätevedenpuhdistamo pokkasi Tekla BIM Awards -palkinnon

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) rakennuttama Espoon Blominmäen jätevedenpuhdistamo on palkittu Tekla BIM Awards -kilpailussa maailman parhaana teollisuusrakennuskohteena. Consolis Parma toimitti rakenteilla olevan vedenpuhdistuslaitoksen yli 2000 erillistä betonielementtiä YIT Infra Oy:lle.

Digitalisaatio ja tietomallipohjaisen suunnittelun (BIM) kattava hyödyntäminen koko rakentamisen prosessissa ovat avainasemassa koko Consolis-konsernissa. Consolis Parman oma suunnittelu käyttää tietomallipohjaista suunnittelua pääsääntöisesti kaikissa toimittajan oman suunnittelun sisältävissä projekteissa. Blominmäen jätevedenpuhdistamon pääsuunnittelija on Ramboll ja betonielementtien suunnittelu on AFRYn käsialaa. Parmalla tietomallin käytön hyödyt näkyivät niin tuotannossa kuin projektinhallinnassakin.

”Betonielementtitoimittajan valinnan jälkeen olimme vahvasti mukana hankkeen eteenpäinviemisessä. Jo tarjousvaiheessa käytettiin IFC-malleja laskennan apuna. Suunnitteluvaiheessa huomioitiin tuotannon tarpeet ja optimoitiin suoraan mallin pohjalta edellytykset sujuvalle tuotannolle ja toimituksille viemällä suunnitelmiin tarvittavat muutokset ja lisäykset”, sanoo suunnittelupäällikkö Pasi Salmela Consolis Parmalta.

”Kohteen projektinhallinnassa tietomallin hyödyntämisellä oli niin ikään merkittävä rooli. Kohteen projektipäällikkö käytti tietomallia päivittäin tuotanto- ja toimitusaikataulujen hallitsemiseksi. Elementtien statustiedot vietiin suoraan model sharing -malliin, mistä kaikki projektin osapuolet saattoivat seurata elementtien valmistus- ja toimitustilannetta reaaliajassa”, Salmela jatkaa.

”Tuotantovaiheessa elementtitietoja vietiin tuotannonohjausjärjestelmään model sharing mallista. Kohteen betonielementtitoimitukset valmistuivat täsmällisesti sovittujen aikataulujen ja laatuvaatimusten mukaisesti”, Salmela päättää.

Valmistuttuaan vuonna 2022 Blominmäen jätevedenpuhdistamo käsittelee 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta ja Kauniaisista, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta. Vuoteen 2040 mennessä uuden puhdistamon läpi arvioidaan virtaavan päivittäin 150 000 kuutiometriä jätevettä.

Lue lisää Tekla BIM Awards voittajakohteesta.

Myös Helsingin kaupunkiympäristötalo mukana loppukilpailussa

Myös toinen Consolis Parman betonielementeillä rakennettu kohde, Helsingin kaupunkiympäristötalo, oli mukana Tekla BIM Awards loppukilpailussa julkisten rakennusten sarjassa.

Kaupunkiympäristötalo ei yltänyt tässä kovassa sarjassa palkintopallille, mutta se palkittiin aikaisemmin kesällä Suomen ja Baltian maiden parhaana tietomallinnuskohteena.

Lisätietoja:

Pasi Salmela, suunnittelupäällikkö, Consolis Parma
puh. 020 577 5161
pasi.salmela@consolis.com