3D on pop FinnBuildissa! Kolmiulotteinen betoni tuo iloa arkkitehtuuriin

3D on pop FinnBuildissa! Kolmiulotteinen betoni tuo iloa arkkitehtuuriin

Rakentajien tärkein tehtävä on tuottaa kestäviä, turvallisia ja viihtyisiä asuin- ja työympäristöjä. Arkkitehtuurilla ja taiteella on suuri merkitys tämän tavoitteen saavuttamisessa. Kolmiulotteinen betoni avaa uusia mahdollisuuksia betonin käytölle rakennusarkkitehtuurissa ja ympäristörakentamisessa. Parmalla on ilo esitellä näitä mahdollisuuksia FinnBuild –messuilla 10.-12.10.2018 Helsingissä.

Betoni on maailman yleisin ihmisen valmistama materiaali. Tämä valmistettaessa nestemäinen rakennusmateriaali saavuttaa lopullisen muotonsa raaka-aineena olevien kiviaineen, veden ja sementin kovetuttua kivimäiseksi kemiallisen reaktion myötä.

Jo antiikinajan roomalaiset osasivat hyödyntää kolmiulotteista betonia rakentamisessa. Tunnetuin esimerkki tästä on lähes kaksituhatta vuotta sitten rakennettu Pantheonin temppeli, jonka kupolikattoa keventävät kolmiulotteiset syvennykset.

Sittemmin kolmiulotteisen betonin käyttöä on rajoittanut toteuttamisen hinta. Betoni itsessään on erittäin kustannustehokas rakennusmateriaali, mutta monimutkaisten suunnitelmien laatiminen on vaativaa ja muottien rakentaminen käsityönä kallista.

Tekniikan kehittyminen mahdollistaa kolmiulotteisen betonin käytön uusilla tavoilla ja tekee siitä kustannustehokasta. Tietomalliavusteisen suunnittelun, materiaaliteknologian, muotinvalmistuksen ja tuotantomenetelmien kehittymisen ansiosta kolmiulotteista betonia on käytetty useissa viime vuosina toteutetuissa rakennushankkeissa onnistuneesti.

Kuitubetoni mahdollistaa ohuemmat rakenteet

Kuiduilla vahvistetusta betonista voidaan valmistaa entistä ohuempia ja monimuotoisempia rakenteita. Pitsimäiset ja hämähäkinverkkomaiset verhoiluelementit ovat parhaita käytännön esimerkkejä toteutuksista.

Marceillessa sijatsevan MuCEM museon laatikkomaista muotoa keventää hennon vaikutelman antava kuitubetonista valmistettu pitsiverhoilu. Tapiolan keskuksessa kuitubetonia on käytetty samankaltaisesti keventämään suurta rakennusmassaa Ainoan kauppakeskuksessa.

Muotinvalmistusta voidaan automatisoida

Monimutkaisten muottien valmistaminen käsityönä on erittäin vaativaa ja todella kallista. Tietomalleihin pohjautuvan suunnittelun ansiosta kolmiulotteisten muotojen toteuttaminen on yksinkertaisempaa ja muotteja voidaan toteuttaa automatiikkaa hyödyntäen.

Vuoden betonijulkisivu –arkkitehtuuripalkinnon voittaneessa Kruunuvuorenrannan koonta-asemassa käytettiin muotteja, joiden valmistaminen käsityönä olisi ollut erittäin työlästä.

Vanha materiaali – uudet tuotantomenetelmät

Uudet tuotantomenetelmät lisäävät betonin käyttömahdollisuuksia entisestään. Muotobetoni on viimeisin suomalainen innovaatio, jonka ansiosta huonekalumaisen pehmeitä muotoja ja pintastruktuureja voidaan valmistaa teollisella tavalla.

Tuotantomenetelmän kehittänyt lasitaiteilija Renáta Jakowleff voitti hiljattain arvostetun Ornamo-palkinnon keksinnöllään. Ensimmäinen käytännön toteutuskohde on Jyväskylän Kankaan alueella yhteispihoja rajaavaksi tukimuuriksi rakennettu muotobetoniseinä.

Tervetuloa 3D-maailmaan FinnBuild -osastollemme!

Kolmiulotteisen betonin viimeisimmät ulottuvuudet ovat nähtävillä Parman messuosastolla (6h49) FinnBuildin Betonipuistossa. Parman 3D-betoni on myös yksi FinnBuild Highlights -tuotteista.

Tule tutustumaan!

 

 

Lisätietoja:

Petri Kähkönen, markkinointipäällikkö, Parma Oy
puh. 020 577 5532
petri.kahkonen@parma.fi