YIT:lle uudelleenkäytettäviä ontelolaattoja Melkinlaiturin koulu- ja päiväkotihankkeeseen

YIT käyttää Melkinlaiturin koulun ja päiväkodin uudisrakennushankkeessa ontelolaattoja, jotka on valmistettu yli 40 vuotta sitten. Uudelleenkäytettävät ontelolaatat on otettu talteen 1980-luvun alussa rakennetusta helsinkiläisestä monitoimitalosta, jonka purkutyöt ovat käynnissä. Elementit tarkastetaan, testataan ja kunnostetaan uudelleenkäyttöä varten Consolis Parman toimesta.
Uudelleen käyttöön otettavat ontelolaatat ovat peräisin Helsingin Suutarilassa sijainneesta, vuonna 1981 valmistuneesta monitoimitalorakennuksesta, jonka teollisuuden vaativiin purkutöihin erikoistunut Umacon purkaa irrottamalla elementit kokonaisina. Helsingin Jätkäsaareen elinkaarimallilla toteutettavan Melkinlaiturin koulu- ja päiväkotihankkeen alapohjan ontelolaatoista lähes 400 neliömetriä on uudelleen käytettäviä.
”Olemme tarjousvaiheessa sitoutuneet materiaalitehokkuuslupaukseen, mikä edellytti alapohjan ontelolaattojen vaihtamista uudelleenkäytettäviin laattoihin lupauksemme täyttämiseksi. Materiaalitehokkuuden kriteerit on määritelty Rakennustiedon ympäristöluokituksessa ja alapohjat olivat yksi kuudesta rakennusnimikkeestä, joista annoimme lupauksen Helsingin kaupungille. Tehdyillä rakentamis- tai materiaalivalinnoilla on vuosikymmenten päähän ulottuvia vaikutuksia”, kertoo YIT:n julkinen uudisrakentaminen -yksikön työpäällikkö Timo Kuorikoski.
”Olemme YIT:ssä sitoutuneet vähentämään oman toimintamme päästöjä 90 % ja arvoketjun päästöjä 30 % vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2019 lähtötasoon. Päästöjen vähentämisen keinoina ovat vähähiiliset tuotteet ja kiertotalous. Teemme jatkuvasti kehitystyötä ja kokeilemme uusia ratkaisuja. Ontelolaattojen uudelleenkäyttäminen on hieno uusi askel tällä rintamalla”, Kuorikoski jatkaa.
“Tämä hanke on erinomainen esimerkki siitä, miten kiertotalous toteutuu käytännössä. Kun purkutyö suunnitellaan yhteistyössä rakentamisen kanssa, rakennusosille voidaan antaa uusi elämä. Ontelolaattojen huolellinen ehjänä purkaminen mahdollistaa niiden uudelleenkäytön uudisrakennuksessa. Tämä on sellaista tulevaisuuden rakentamista, jossa materiaaleja ei hukata ja niiden arvo säilytetään mahdollisimman pitkään”, kertoo Umaconin tuotantopäällikkö Antti Lantta.
Elementeille tehdään huolellinen tarkastus ja kunnostus
Betonielementit tarkastetaan ja kunnostetaan Consolis Parman Nummelan tehtaalla ennen asennusta.
”Ilmastotyö on strategiamme ytimessä ja tavoitteenamme on puolittaa päästömme vuoteen 2035 mennessä. Tässä ontelolaattojen uudelleenkäyttöprojektissa voimme hyödyntää kansainvälisessä ReCreate -tutkimushankkeessa saamiamme kokemuksia ja oppeja”, kertoo teknologiajohtaja Juha Rämö Consolis Parmalta.
”Näemme, että tällaisessa kiertotaloushankkeessa ydinosaamistamme ovat tehdaskunnostuksen lisäksi tuotteiden suunnittelu, varastointi, tarkastaminen ja laadunvalvonta testauksineen sekä jäljitettävyyden varmistaminen. Betonielementtien uudelleenkäyttö avaa meille uusia liiketoimintamahdollisuuksia kasvattaa PARMA Green tuoteportfoliotamme ja auttaa asiakkaitamme rakentamaan vähähiilisemmin”, Rämö jatkaa.
Lue lisää YIT:n uutisesta täältä.
Kuvat: YIT / unsplash.
Lisätietoja:
Juha Rämö, teknologiajohtaja, Consolis Parma
puh. 040 574 0658
juha.ramo@consolis.com
Maija Taimi, viestintäjohtaja, YIT
puh. 050 487 1561
maija.taimi@yit.fi
Erika Mutanen, markkinointipäällikkö, Umacon Oy
puh. 044 058 8884
erika.mutanen@umacon.fi