YIT ottaa merkittävän askeleen kohti vähähiilistä rakentamista Parman vähähiilisillä ontelolaatoilla

YIT ottaa merkittävän askeleen kohti vähähiilistä rakentamista Parman vähähiilisillä ontelolaatoilla

YIT ottaa merkittävän askeleen kohti vähähiilistä rakentamista ja siirtyy käyttämään asuntotuotannossaan Consolis Parman vähähiilisiä ontelolaattoja. Sopimus koskee ensi vaiheessa yhtiön pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan yksiköiden kerrostalotuotantoa ja sen on määrä laajentua valtakunnalliseksi asteittain.

YIT ja Consolis Parma ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka koskee ala-, väli- ja yläpohjarakenteissa käytettävien ontelolaattojen vaihtamista vähähiilisiksi YIT:n asuntotuotannossa.

”Rakennamme kestäviä koteja ja asuinympäristöjä. Haemme keinoja pienentää rakentamisen ilmastovaikutuksia ja sopimuksen myötä otamme merkittävän askeleen ilmastotyössämme. Olemme strategiamme mukaisesti sitoutuneet vähentämään sekä oman toimintamme että arvoketjumme päästöjä Science Based Targets -aloitteen mukaisesti”, sanoo YIT:n Asuminen-segmentin johtaja Antti Inkilä.

”Haluamme olla elinkaariviisaan ja kestävän betonirakentamisen luotettava kumppani. Vastuullisuusohjelmamme mukaisena tavoitteenamme on pienentää päästöjämme viisi prosenttia vuosittain ja puolittaa ne vuoteen 2035 mennessä. Tämä yhteistyösopimus on hieno osoitus yhteisestä tahtotilasta ja aidoista teoista kohti vähähiilistä betonirakentamista”, sanoo Consolis Parman toimitusjohtaja Hannu Tuukkala.

Vantaalle toimitettiin maailman ensimmäiset vähähiiliset ontelolaatat

Vähähiiliset ontelolaatat ovat YIT:n ja Consolis Parman yhteisen tuotekehityksen tulosta. YIT:n rakentama As. Oy Vantaan Mekaanikko on ensimmäinen kohde maailmassa, jossa ontelolaattoja pilotoitiin viime vuonna. Nyt solmitun sopimuksen myötä Parman vähähiilisten ontelolaattojen toimitukset YIT:n uusiin käynnistyviin asuntokohteisiin alkavat jo marraskuussa 2022.
Rakennusmateriaalien päästöt ovat noin viisi prosenttia ja rakennustoiminnasta työmailla syntyvät päästöt noin kaksi prosenttia Suomen kokonaispäästöistä.

YIT:n asuntotuotannossa ontelolaatta on rakennustuotteiden osalta päästövaikutuksiltaan suurin yksittäinen materiaali ja sen osuus asuinrakennuksen materiaaliperäisistä päästöistä on noin viidennes. Vähähiilisiin ontelolaattoihin siirtyminen tarkoittaa noin neljän miljoonan kilon hiilidioksidipäästövähennystä vuositasolla. Tämä vastaa noin 560 suomalaisen keskimääräisiä vuosipäästöjä tai 680 automatkaa maapallon ympäri.

”Olemme tehneet hartiavoimin töitä rakennetun ympäristön vastuullisen kehittämisen eteen ja tuoneet markkinoille kokonaisen vähähiilisten tuotteiden tuoteperheen. Suuren vaikuttavuutensa takia ontelolaatta oli tämän tuoteperheen ensimmäinen jäsen”, kertoo Hannu Tuukkala.

”Päästövaikutuslaskelmiemme perusteella asuinrakennusten rungon materiaaleista ontelolaattojen vaikutus on suurin. Parman kanssa yhteistyössä kehitetty vähähiilinen vaihtoehto puolittaa laattojen päästöt ja pienentää asuinrakentamisen materiaaliperäisiä päästöjä kohteessa yhteensä noin kahdeksan prosenttia”, Antti Inkilä jatkaa.

Pitkän aikavälin tavoitteena päästöjen puolittaminen

Consolis Parman PARMA Concrete CareTM -vastuullisuusohjelman mukaisena tavoitteena on leikata hiilidioksidipäästöistä puolet pois vuoteen 2035 mennessä.

”Ilmastovaikutusten pienentäminen on koko toimialan yhteinen asia. Meillä on käytännössä vuosikymmen aikaa tehdä vaadittavat toimenpiteet. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi teemme tiivistä yhteistyötä asiakkaidemme ja sidosryhmiemme kanssa”, Consolis Parman teknologiajohtaja Juha Rämö kertoo.

”Lähdimme vähähiilisten ratkaisujemme kehitystyössä liikkeelle ontelolaatoista juuri niiden suuren päästövähennyspotentiaalin takia. Kiitos nopeasti sujuneesta innovatiivisesta projektista ja tämän sopimuksen myötä uuden tuotteen kattavasta käyttöönotosta kuuluu kaikille kehitystyössä mukana olleille”, Rämö kiittelee.

Lue lisää PARMA Concrete CareTM -vastuullisuusohjelmasta täältä ja YIT:n kestävästä kehityksestä täältä.

 

Lisätietoja:

Hannu Tuukkala, toimitusjohtaja, Consolis Parma
puh. 050 598 9292
hannu.tuukkala@consolis.com

Juha Rämö, teknologiajohtaja, Consolis Parma
puh. 040 574 0658
juha.ramo@consolis.com

Maija Taimi, viestintäjohtaja YIT
puh. 050 487 1561
maija.taimi@yit.fi