Viisi kilometriä Parman kaapelikanavia Helsingin sähkötarpeiden turvaamiseen

Viisi kilometriä Parman kaapelikanavia Helsingin sähkötarpeiden turvaamiseen

Fingrid toteuttaa tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Helen Sähköverkon kanssa Helsinkiin uutta kantaverkon 400 kilovoltin kaapeliyhteyttä vastaamaan pääkaupunkiseudun kasvavaan sähkönkulutukseen ja edistämään vihreää siirtymää. Consolis Parma toimittaa hankkeeseen lähes viisi kilometriä kaapelikouru- ja kansielementtejä. Tilaaja on kaapelireitin rakentamisesta vastaava GRK Suomi Oy.

Uusi kaapeliyhteys vahvistaa Helsingin sähköverkkoa ja tukee Helsingin ja Helen Oy:n hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Se mahdollistaa osaltaan hiilineutraaliin energiantuotantoon siirtymisen vuoteen 2030 mennessä ja kasvavan sähköisen liikenteen.

Kaapelihankkeella mahdollistetaan myös Helen Sähköverkon 110 kilovoltin verkkomuutokset ja sitä kautta Helsingin kaupungille maa-alan vapauttaminen Läntisen Bulevardikaupungin rakentamiseen.

Betonista valmistettuja Parman kaapelikanavia käytetään maakaapeliyhteyden rakentamisessa noin 4,8 kilometriä. Kaapelikanava suojaa tehokkaasti kaapelia ulkopuolisilta vaurioilta kuten liikennekuormilta tai kaivuutöiltä.

”Meillä on hyviä aikaisempia kokemuksia Parman toimituksista. Tällaisessa suuressa hankkeessa nämä kokemukset toteutetuista projekteista ja toimitusvarmuus olivat kilpailukykyisen hinnan lisäksi tärkeitä tekijöitä betonielementtien toimittajaa valittaessa”, kertoo työmaapäällikkö Jussi Loikkanen GRK Suomi Oy:sta.

”Kaapelikanavaratkaisua kehitettiin Parman vaihtoehtosuunnittelun kanssa yhteistyössä. Pidempiä kouruelementtejä käyttämällä saadaan työmaatehokkuutta kasvatettua, kun nostojen määrä pitkillä suorilla osuuksilla puolittuu. Elementtien paino saatiin kuitenkin pidettyä aisoissa ja nostot voidaan tehdä kustannustehokkaasti kaivinkoneella”, Loikkanen jatkaa.

Kohteen elementtitoimitukset alkavat välittömästi ja ne valmistuvat vuoden 2024 loppuun mennessä. Maakaapeliyhteyden toteutushanke etenee aikataulussaan ja sen on määrä valmistua kokonaisuudessaan vuoden 2026 aikana.

Lue lisää Helsingin kaapelin projektisivuilta täältä.

 

Lisätietoja:

Miika Mannila, myyntipäällikkö, Consolis Parma
puh. 040 844 3317
miika.mannila@consolis.com

Jussi Loikkanen, työmaapäällikkö, GRK Suomi Oy
puh. 040 186 4666
jussi.loikkanen@grk.fi