PARMAinfo 10/2019: Betonimestarit sulautui Parmaan ja uusi organisaatio aloitti toimintansa

PARMAinfo 10/2019: Betonimestarit sulautui Parmaan ja uusi organisaatio aloitti toimintansa

Pääkirjoitus: Ilmastonmuutos vaatii kestävää rakentamista

Aikamme suurin haaste on ilmaston lämpenemisen rajoittaminen. Kansainvälinen ilmastoviikko päättyi viime perjantaina mielenilmauksiin ympäri Suomea. Etenkin nuoret olivat vahvasti mukana, eikä ruotsalaisen 16-vuotiaan ilmastoaktivisti Greta Thunbergin ja Donald Trumpin nokittelu jättänyt ketään kylmäksi.

Meidän rakentajien rooli ilmastovaikutusten vähentämiseksi on merkittävä. Tiedämme, että rakentaminen ja rakennukset aiheuttavat yli kolmanneksen ympäristöä rasittavista kuormista. Pääosa ilmastovaikutuksista syntyy rakennuksen käytön aikana niiden lämmittämisestä, jäähdyttämisestä ja ylläpidosta.

Merkittävimmät päätökset rakennuksen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista tehdään suunnitteluvaiheessa. Rakennuksen runkomateriaalin osuus elinkaaren (käyttöikä 100 v) aikaisista hiilidioksidipäästöistä on yhden prosentin luokkaa. Runkomateriaalivalinnoilla tätä peliä ei ratkaista, mutta kestävillä valinnoilla vaikutetaan päästöjen rajoittamiseen rakennuksen elinkaaren aikana.

Rakennuksen elinkaaren aikaisten ympäristövaikutuksen arvioimiseksi on jo runsaasti puolueetonta faktatietoa saatavilla. Green Building Council Finlandin viisi vuotta sitten järjestämässä kilpailussa Suomen ympäristöystävällisimmäksi kerrostaloksi valittiin betonielementtirakenteinen rakennus. Ykkössija jaettiin lyhyeen, 50 vuoden käyttöikään perustuvassa kisassa puurunkoisen kohteen kanssa.

Myös pohjoismaisissa elinkaaritutkimuksissa Ruotsissa ja Norjassa on osoitettu, ettei runkomateriaalien välillä ole eroja. Kestävällä kivirakentamisella voimme taklata ilmaston lämpenemisen haastetta. Ilmasto-olosuhteiden muuttuessa rankemmiksi rakennusmateriaalin kestävyysominaisuudet korostuvat ja viansietokyvyltään parhaat ratkaisut ovat perustelluimmat.

Faktat puhuvat betonin puolesta!

 

Yhdessä olemme enemmän

Parma on nyt Consolis-yhtiö, jossa kahden toimialan johtavan valmistajan kyvyt yhdistyvät. Parman ja Betonimestarien matka erillisinä yrityksinä on päättynyt ja yhtiötä luotsaa toimintaympäristön muutoksiin vastaava uusi organisaatio.

Lue lisää

 

Betoniklubi valloittaa

#ConcreteLoversSocialClub on täyttynyt betoniarkkitehtuurista kiinnostuneista suunnittelijoista ja rakentajista syyskuussa Tampereella ja Helsingissä. Tällä viikolla ehdit vielä mukaan perjantaina kokoontuvalle klubille Oulussa.

Lue lisää

 

Osoitteenmuutos: sähköpostit perille

Consoliksen Suomessa toimivan henkilöstön (Parma, Rajaville ja entinen Betonimestarit) sähköpostiosoitteet ovat muuttuneet. Uudet osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@consolis.com. Huomioithan muutoksen heti, vaikka vanhallakin osoitteella viestit tulevat vielä perille.

Yhteystiedot

 

Krista kiitää rullilla kutsukilpailussa

Team #PARMAkoski on mukana Lempäälän Ideaparkissa lauantaina 5.10. Vuokatti goes Ideapark -tapahtumassa. Ota varaslähtö talveen tässä koko perheen juhlassa ja tule mukaan kannustamaan kumppaniurheilijaamme!

Lue lisää