PARMAinfo 1/2018: Leviääkö asuntojen hintainfluenssa Suomeen?

PARMAinfo 1/2018: Leviääkö asuntojen hintainfluenssa Suomeen?

Pääkirjoitus: Leviääkö asuntojen hintaepidemia Suomeen?

Talousmediat ovat uutisoineet vuodenvaihteessa asuntohintojen voimakkaasta pudotuksesta Ruotsissa ja Norjassa. Tukholmassa asuntojen hinnat ovat pudonneet 10 prosenttia kolmessa kuukaudessa. Oslossa pudotus on ollut toistakymmentä prosenttia vuodessa. Voiko hintainfluenssa levitä Suomeenkin?

Suomessa kerrostaloasuntoja rakennetaan enemmän kuin vuosikymmeniin. VTT:n pitkän aikavälin asuntotarvearvioon verrattuna asuntotuotanto on tällä hetkellä todella vahvaa. Tarjonnalla vastataan kaupungistumisen uuden aallon tuomaan kysyntään ja hillitään osaltaan asuntojen hintojen hallitsematonta kehitystä. Ruotsissa näin ei ole ollut.

Suomessa laina-ajat ovat pidentyneet ja korkotaso on alhainen. Myös sijoittajat ovat löytäneet asuntomarkkinat. Molemmilla tekijöillä on suuri merkitys kasvaneisiin tuotantomääriin ja asuntorakentamisen hyvään tilanteeseen. Vaikka asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat Suomessakin pidentyneet, suomalainen kuitenkin lyhentää lainaansa. Ruotsissa on pidetty lähes normaalina käytäntönä sitä, että suuria asuntolainoja ei ole edes tarkoitus maksaa pois.

Vuokramarkkinoiden sääntelyn lisäksi nämä kaksi tekijää ovat suurin syy siihen ruotsalaiseen illuusioon, jossa asuntojen hinnat ovat nousseet hallitsemattomasti. Psykologisilla tekijöillä on suuri merkitys asuntojen hinnan vaihtelussa. Tästä on kysymys myös nyt, kun lahden takana hinnat sakkaavat. Ruotsissa kysymyksessä on selkeästi hintoja korjaava liike.

Alla oleva kuva kertoo tilanteesta paljon. Suomessa ei tällä perusteella ole syytä varautua hintainfluenssan tarttumiseen. Toki asunnon ostajien ja rahoittajien on jatkossakin arvioitava ostajan maksukyky realistisesti ja mahdolliset riskit huomioiden.

Jalat maassa asuntokaupoilla!

Ilmalan ikkunoihin elementteihin jo tehtaalla Ilmalassa ikkunat elementteihin jo tehtaalla

Ilmalan Asema on yksi ensimmäisistä lähes nollaenergiarakentamisen ehdot täyttävistä toimistorakennuksista Suomessa. Tyylikkäisiin julkisivuelementteihin asennettiin ikkunat valmiiksi jo tehtaalla.

Lue lisää

Työturvallisuus ei katso toimialaa

Parman turvallisuuspäällikkö Katja Salmi tuli rakennusalalle elintarviketeollisuudesta. Kolmen kuukauden pestin jälkeen Katja vertailee toimialojen eroja työturvallisuusnäkökulmasta.

Lue lisää

Biotuotetehtaassa aikataulu oli pyhä asia

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas on pohjoisen pallonpuoliskon kaikkien aikojen suurin metsäteollisuusinvestointi. Onnistuneen hankkeen aikataulu ja budjetti pitivät.

Lue lisää

Team #PARMAkoski opastaa hiihtoladuille

Kuulutko siihen joukkoon, jonka toistuva uudenvuodenlupaus liittyy liikunnan aloittamiseen? Parman tukema Krista Pärmäkoski antaa PARMAblogissa vinkit aloitteleville hiihtäjille.

Lue lisää