LED-valaistukseen siirtyminen on ympäristöteko Nummelan tehtaalla

LED-valaistukseen siirtyminen on ympäristöteko Nummelan tehtaalla

Consolis Parman kestävän kehityksen strategian tavoitteena on vähentää yhtiön hiilidioksidipäästöjä viisi prosenttia vuosittain. Tämän tavoitteen saavuttamista palvelee myös energiasyöppöjen vanhojen valaisinten vaihtaminen nykyaikaisiin LED-valaisimiin. Parempi valaistus näkyy kustannussäästöjen lisäksi myös työturvallisuuden, viihtyvyyden ja laadun parantumisena.

Energiatehokkuus on yksi Consolis Parman kestävän kehityksen strategian tärkeä osa-alue ja sen vuoksi Nummelan tehtaallakin on aloitettu siirtyminen nykyaikaiseen LED-valaistukseen. Muutoksen ansiosta valaistuksen käyttämä energiantarve putoaa noin kolmannekseen entisestä.

”Merkittävien kustannus- ja energiansäästöjen lisäksi LED-valaistus vähentää Nummelassa hiilidioksidipäästöjä rutkasti. Kokonaisvaikutus Nummelan yksikössä tarkoittaa laskelmien mukaan yli 100 000 kg CO2-pudotusta vuodessa, kun koko yksikön valaistus on uusittu”, sanoo Consolis Parman energiapäällikkönä toimiva Heidi Nevalainen EnerKeyltä.

”Valaistus on yksi suurista sähkönkulutukseen vaikuttavista tekijöistä. Betonielementtitehtailla valaistuksen osuus kokonaissähkönkulutuksesta on noin 15 prosenttia. Nummelan tehtaalla LED-valaistukseen siirtymisen aiheuttama kokonaissäästö tarkoittaa noin 25 omakotitalon vuotuista energiantarvetta”, Nevalainen jatkaa.

”Kokonaissäästö syntyy energiaa säästävistä valaisimista ja valaistuksen fiksusta ohjauksesta. Esimerkiksi nopeasti reagoivat liiketunnistimet ohjaavat valaistusta siten, että valaistus ei ole tehdashalleissa tarpeettomasti päällä”, Nevalainen lisää.

Laatu paranee ja vireystaso nousee

Työntekijöiltä saatu palaute valaistuksen uusimisesta on positiivista. Valoisuus vaikuttaa myös työviihtyvyyteen ja vireystilaan.

”Onhan tällä muutoksella sananmukaisesti ero vanhaan kuin yöllä ja päivällä. Vanha kellertävä ja kelmeä valo on jo toteutetuissa halleissa vaihtunut kirkkauteen”, iloitsee tehdaspäällikkö Salla Saikkonen.

”On selvää, että paremmin valaistussa hallissa virheiden mahdollisuus vähenee ja työstä tulee laadukkaampaa. Lisäksi muutos näkyy varmasti myös tuottavuuden ja työturvallisuuden paranemisena”, Saikkonen jatkaa.

”Ensimmäiset työvuorot meillä alkavat jo aamuvarhaisella ja on tärkeää, että vireystila on heti korkealla. Tuntuu siltä, että meillä palaa kirkkaat ja mieltä piristävät jouluvalot vastedes aina”, Saikkonen päättää tyytyväisenä.

Huoltovapaus ja automatiikka helpottavat käyttöä

Ennen uuden valaistusratkaisun toteutusta kartoitettiin tehtaalla nykytilanne, jonka perusteella uuden valaistusratkaisun suunnittelu ja toteutus on aloitettu tehdashalli kerrallaan. Valaistuksen uusimisen yhteydessä on uusittu myös vanhat johdotukset turvallisuuden varmistamiseksi.

”Uusi ratkaisu tuo säästöjä niin energia- kuin huoltokustannuksiin järjestelmän huoltovapauden myötä. Betonielementtitehtaan olosuhteet on huomioitu valaisinvalinnassa siten, että korkealla sijaitsevat valaisimet kestävät käytössä pitkään ilman vaihtotarvetta”, kertoo avainasiakaspäällikkö Timo Tuominen Valtavalo Oy:sta.

”Ekologisuus on meille tärkeä asia paitsi asiakkaan säästämän energian, myös oman kotimaisen valmistuksemme osalta. Tässäkin mielessä tavoitteemme ovat Parman kanssa yhtenevät”, Tuominen lisää.

Lue lisää Valtavalon valaistusratkaisuista

 

Lisätietoja:

Salla Saikkonen, tehdaspäällikkö, Consolis Parma
puh. 020 577 5216
salla.saikkonen@consolis.com

Heidi Nevalainen, Team Manager, EnerKey Oy
puh. 040 652 8169
heidi.nevalainen@enerkey.com

Timo Tuominen, avainasiakaspäällikkö, Valtavalo Oy
puh. 0400 494 888
timo.tuominen@valtavalo.fi