Ensimmäiset uudelleenkäytetyt betonielementit asennettu ReCreate-hankkeessa
ReCreate-hankkeessa on syksyllä käynnistetty ensimmäinen minipilotti, ja 25 ontelolaattaa on asennettu rakenteilla olevaan kerrostaloon Tampereella. Uudelleenkäytettäviä betonielementtejä hyödynnetään ensimmäisenä Skanskan A-Kruunulle rakentamassa Härmälänrannan Ernst -nimisessä kohteessa. Elementit tarkastettiin, testattiin ja kunnostettiin uudelleen käyttöä varten Consolis Parman toimesta.
Uudelleen käyttöönotetut elementit ovat peräisin Tampereen keskustassa sijainneesta 1980-luvun toimistorakennuksesta, jonka Umacon ja Skanska purkivat syksyllä 2023 irrottamalla elementit kokonaisina.
”On hienoa olla mukana pilotissa kehittämässä rakennusalan kiertotaloutta. Hanke vastaa tavoitteitamme edistää asuntorakentamisen ratkaisuja Suomessa, ja sijainniltaan kohde on erinomainen vetovoimaisella Härmälänrannan alueella”, kertoo kehityspäällikkö Leena Oiva A-Kruunulta.
Betonielementit asennettiin väestösuojan päälliseen välikerrokseen, joka sopi tässä kohteessa parhaiten mittasuhteiltaan uudelleenkäytettäville elementeille.
”Uudelleenkäytettyjen elementtien asennus sujui mutkitta, eikä se eronnut uusien elementtien käyttämisestä. Koko rakennus on elementtirakenteinen, joten rakennuksen elinkaaren päässä esimerkiksi välipohjan elementit voidaan irrottaa niitä rikkomatta jatkokäyttöä varten”, kertoo aluejohtaja Toni Tuomola Skanskasta.
”Olemme sitoutuneet kiertotalouden green deal -sopimukseen, jossa keskitymme muun muassa rakennustuotteiden uudelleenkäytön edistämiseen ReCreate-hankkeessa saatuja oppeja hyödyntäen. Käytännön kokemukset ovat siis hyvin tärkeitä”, Tuomola jatkaa.
Elementeille tehtiin huolellinen tarkastus ja kunnostus
Betonielementit tarkistettiin ja kunnostettiin Consolis Parman tehtaalla Kangasalalla ennen asennusta. Ensimmäisessä pilotissa on saatu tärkeää kokemusta muun muassa uudelleenkäytön ja tehdaskunnostuksen ympäristölupamenettelystä, elementtien testauksesta sekä tuotehyväksynnästä.
”Ilmastotyö on strategiamme ytimessä ja tavoitteenamme on puolittaa päästömme vuoteen 2035 mennessä. Tässä kehityshankkeessa meitä kiinnostaa erityisesti uudelleenkäytettävien elementtien liiketoimintamahdollisuudet vähähiilisten vaihtoehtojen portfoliossamme”, kertoo teknologiajohtaja Juha Rämö Consolis Parmalta.
”Näemme, että tällaisessa kiertotaloushankkeessa ydinosaamistamme ovat tehdaskunnostuksen lisäksi tuotteiden suunnittelu, varastointi, tarkastaminen ja laadunvalvonta testauksineen sekä jäljitettävyyden varmistaminen”, Rämö jatkaa.
”Tässä minipilotissa testasimme erityisesti uudelleenkäytettävien elementtien kunnostuksen suunnittelua ja sen toteutusta yhdessä tehtaan kanssa sekä käytettävien osien rakennuspaikkakohtaisen hyväksynnän prosessin hoitamista. Saimme hyvää kokemusta muutosten hallinnasta ja yhteistyöstä kunnostajan kanssa seuraavia pilotteja varten. Tarkoituksemme on hankkeessa kartuttaa näiden uusien osa-alueiden käytännön kokemusta ja laajentaa uudelleenkäyttöön liittyvää palvelutarjontaamme”, sanoo korjausrakentamisen toimialapäällikkö Inari Weijo Rambollista.
Uusista pilottikohteista neuvotellaan parhaillaan
Tarkoituksena on, että uudelleenkäytettäviä betonielementtejä voidaan hyödyntää useammassa rakennushankkeessa. Erilaisten rakennushankkeiden kautta saadaan monipuolisesti kokemusta käyttökohteiden vaatimuksista ja ratkaistavista asioista, mikä edistää uudelleenkäyttömahdollisuuksia pitkällä aikavälillä.
”Tämä minipilotti on arvokas ensiaskel. Siitä saadut opit ja kokemukset ovat astinlauta kohti laajempaa uudelleenkäyttöä”, arvioi professori Satu Huuhka Tampereen yliopistolta.
Kansainvälinen ReCreate-hanke käynnistyi vuonna 2021, ja konsortioon kuuluvat Skanska, Tampereen yliopisto, Tampereen kaupunki, Consolis Parma, Ramboll, Umacon ja Liike Oy Arkkitehtistudio. Hanke saa rahoitusta EU:sta.
(Uutisen kuvat: Skanska ja unsplash)
Lisätietoja:
Juha Rämö, teknologiajohtaja, Consolis Parma
puh. 040 574 0658
juha.ramo@consolis.com
Satu Huuhka, professori, Tampereen yliopisto
puh. 050 300 9263
satu.huuhka@tuni.fi