Työsuhdepyörät kirittävät parmalaisten hyvinvointia

Työsuhdepyörät kirittävät parmalaisten hyvinvointia

Consolis Parmalla otettiin työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia tukeva työsuhdepyöräetu käyttöön kesäkuussa 2022. Mahdollisuus työsuhdepyörään tarjotaan kaikille yhtiön kokoaikaisille työtekijöille verottomana etuna 1 200 euroon asti vuodessa. Parmalaiset ovat tarttuneet fillarietuun innolla ja sen on hyödyntänyt jo yli viisikymmentä yhtiön työntekijää.

Parman yli kuudesta sadasta työntekijästä suurin osa työskentelee erilaisissa tuotantotehtävissä betonielementtitehtailla. Toimistoilla konttoripöytien äärellä töitä tekee reilut satakunta toimihenkilöä. Erilaisissa tehtävissä on omat haasteensa työterveyden näkökulmasta. Tehtailla työ on fyysistä ja toimistotöitä tehdään hyvin staattisissa asennoissa.

Työmatkapyöräilystä lisävirtaa päivään

Työsuhdepyörän tankoon ovat Parmalla tarttuneet monissa eri tehtävissä toimivat työntekijät. Upouudella työsuhdepyörällä polkevat myös Nummelan konttorilla palkanlaskijana toimiva Jemika Katajavuori ja Forssan tehtaalla betonimyllärinä työskentelevä Rami Tähtinen.

”Aloitin työt Parmalla syyskuun alussa ja kuultuani pyöräedusta päätin heti hyödyntää sen. En halunnut ostaa autoa työmatkoja varten ja valitsin sähköavusteisen pyörän, jolla 16 kilometrin matka kotoa työpaikalle Nummelaan taittuu sujuvasti”, kertoo Lohjalla asuva Jemika.

”Pyöräilemällä työmatkat säästän auton tuomissa kuluissa ja olen paljon energisempi töissä. Hyödyt näkyvät tietysti myös kropassa, vaikka liikun muutenkin melko paljon”, salitreenejä ja uintia harrastava nuori nainen lisää.

Lähes 40 vuotta Parmalla työskennellyt Rami on Jemikan kanssa samoilla linjoilla.

”Uudella hyvällä sähköavusteisella pyörällä tulee helpommin lähdettyä liikkumaan ja samalla ulkoilemaan. Olen käyttänyt pyörää työmatkoilla ja olemme vaimon kanssa tehneet muutamia pitkiä pyörälenkkejä”, Rami kertoo.

”Olen hieman mukavuudenhaluinen ja sateella tai työvuoron alkaessa aamuvarhain olen kyllä valinnut mieluummin auton. Yritän tässäkin muuttaa asennettani ja lisätä pyörällä kulkemista entisestään”, Rami jatkaa.

”Harrastan jonkin verran liikuntaa lenkkeilemällä ja käyn vesijuoksemassa. Kun on tuota ylipainoa hieman kertynyt, niin pyörän sähköavusteisuus madaltaa liikkumaan lähtemisen kynnystä ja auttaa painonpudotuksessa”, Rami lisää.

Pienellä panoksella kunnon pyörä

Parmalaisten hankkimat työsuhdepyörät eivät ole mitään peruspyöriä vaan keskimääräistä laadukkaampia ja usein sähköavusteisia. Jemikan ja Ramin hankkimien pyörien hankinta-arvo on kolmen tuhannen euron tuntumassa. Sadan euron kuukausilyhennys tehdään palkanmaksun yhteydessä.

”Minä valitsin Helkama SE10 -merkkisen sähköavusteisen pyörän. Lisävarusteineen sen hinta on yli kolme tuhatta euroa. Lisävarusteisiin kuului erillinen vakuutuksen vaatima lukko, pyöräilykypärä ja myös nastarenkaat”, Jemika kertoo.

”Minunkin Fitnord-pyöräni arvo on kolmen tonnin kantturoilla. Työsuhdepyöräetu on siitä hyvä, että kunnon fillarin saa hankittua pienellä kuukausierällä. Myös bensarahat säästyvät joka kerta, kun työmatkan kulkupeliksi valitsee pyörän”, Rami jatkaa.

”Voimme kyllä suositella työsuhdepyörää ihan kaikille. Kokemukset ovat pelkkää plussaa ja hyvällä pyörällä ajaminen on myös turvallisempaa”, Rami ja Jemika päättävät yhdessä tuumin.

Panostus henkilöstön ja ympäristön hyvinvointiin

Parmalla työntekijöiden hyvinvointiin panostaminen nähdään äärimmäisen tärkeänä. Yhtiön PARMA Concrete Care -vastuullisuusohjelma kattaa taloudellisen ja ympäristönäkökulman lisäksi myös sosiaalisen vastuullisuuden. Tärkeä osa sosiaalista vastuullisuutta on työntekijöiden terveys ja turvallisuus.

”Uskomme, että ihmisiin ja tiimeihin panostaminen vaikuttaa positiivisesti pitkällä tähtäimellä. Tiedämme, että hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstö on jokaiselle yritykselle selkeä kilpailuetu. Kannustamme henkilöstöämme liikkumaan tarjoamalla työsuhdepyöräedun kaikille ja olen varma, että investointi maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti”, sanoo Parman henkilöstöjohtaja Ilkka Juvonen.

”Vastuullisuusohjelmamme mukaisena ympäristötavoitteena on leikata päästöjämme viisi prosenttia vuosittain. Työmatkan taittaminen päästövapaasti polkupyörällä sopii myös mainiosti rakentamisen päästöjä vähentävien ympäristötekojemme rinnalle”, Ilkka jatkaa.

Consolis Parman työsuhdepyöräkumppanina toimii GoByBike.