BIM digitalisoi tuotantoa ja tekee paperista tarpeetonta

BIM digitalisoi tuotantoa ja tekee paperista tarpeetonta

Tietomallinnuksen kehittyminen koko rakennusprojektia palvelevaksi työkaluksi on ollut viime vuosina ripeää. Consolis Parmalla se on merkinnyt laajennusta suunnittelun apuvälineestä reaaliaikaiseksi tiedonhallintavälineeksi, joka auttaa koko toimitusketjua pysymään ajan tasalla ja tuottamaan näin entistä parempaa laatua asiakkaalle. Nopea digitalisointi nostaa yhtiön palvelukykyä uudelle tasolle ja säästää luonnonvaroja.

Vielä runsaat kymmenen vuotta sitten rakenteiden suunnittelu oli rakenneosien tuotannosta ja rakennustyömaasta erillistä toimintaa. Suunnitelmien vähäiseenkään myöhempään muuttamiseen ei herkästi lähdetty, vaikka se olisi ollut valmistuksen tai työmaan tai molempien näkökulmasta järkevää. Parma lähti ensimmäisten joukossa kehittämään betonielementtien tietomallipohjaista suunnittelua. Tämä avasi tien kehitykselle, joka on helpottanut projektien hallintaa kaikkien rakennusprojekteihin osallistuvien näkökulmasta.

”Nyt olemme päässeet tilanteeseen, jossa tietomallien hyödyntäminen projekteissa on reaaliaikaista. Toisin sanoen tietomallien sisältämät ajantasaiset suunnitelmaversiot päivittyvät älypuhelimiin ja tableteille jokaiselle tätä tietoa tarvitsevalle, kun vielä vähän aikaa sitten uusimmat versiot ajettiin pienellä viiveellä tietokoneista toisiin”, Parman teknologiajohtaja Juha Rämö kertoo.

Samaan aikaan kun Parman asiakkaat, urakoitsijat ja suunnittelutoimistot, ovat saaneet entistä suurempaa hyötyä tietomallien hyödyntämisestä yhteisissä hankkeissa, Parman tehtaat ovat päässeet osallisiksi Consolis-konsernin sisäisestä kehittämistyöstä. Sen seurauksena projektikohtainen tietomallinnus on pystytty linkittämään tehtailla entistä paremmin tuotannonohjausjärjestelmän kanssa.

”Voimme hyödyntää tuotetietoa aiempaa kattavammin tietomallinnuksessa. Toisin sanoen suunnittelussa voi ottaa huomioon optimaalisesti kullakin hetkellä saatavilla olevan tuotteiston”, Rämö lisää.

Tehokasta tiedonsiirtoa ja mobiilia varastonhallintaa

Parman kohteiden tuotesuunnitelmista noin puolet on nykyisin oman suunnitteluorganisaation tekemiä. Niissä tapauksissa tietomallien hyödyntäminen on jo arkipäivää. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin se, että asiakkaan oma tietomalli on liitettävissä Parman tuotannonohjaukseen. Tämän mahdollistaa Parmassa käytössä oleva siirto-ohjelma, jota on käytetty ja käytetään jo useissa kohteissa, esimerkiksi Helsinki-Vantaan uuden pysäköintilaitoksen runkotöissä sekä juuri käynnistysvaiheessa olevalla Forssan monitoimitalon työmaalla. Viime mainitussa hankkeessa rakennesuunnittelusta vastaavan Swecon tietomalli on siirretty sujuvasti Parman tuotannonohjaukseen.

”Tulevalla Confidence -siirto-ohjelmalla voidaan luoda asennuslohkoja ja lisätä lohkoille tarvittavat päivämäärät, jotka sitten näkyvät suoraan toiminnanohjausjärjestelmässä”, kertoo Parman teknologiainsinöörinä työskentelevä Eetu Lahtinen.

Hän myös toteaa samassa kohteessa hyödynnetyn Consolis Mobile Tool –työkalua (CMT). Sillä tarkoitetaan jo useilla Parman tehtailla käyttöönotettua varastojärjestelmää, jonka mukaisesti jokaisella varastoitavalla tuotteella on täsmällinen, mobiililaitteella paikannettava varastosijainti. Tämä tehostaa logistista kokonaisuutta ja vähentää lastausvirheiden mahdollisuutta.

“Työntekijät saavat tarvitsemiensa elementtisuunnitelmien viimeisimmät versiot auki suoraan Parman projektikeskuksen valuohjelmasta, pääsevät helposti zoomaamaan kinkkisiä kohtia padin näytöltä ja pystyvät itse kuittaamaan työvaiheensa tehdyksi.”

Jarno Suodenjoki
Tehdaspäällikkö

Paperiton tuotanto minimoi virheet

Yksi konkreettinen osoitus siitä, että BIM on nykyisin Parman tapauksessa paljon muuta kuin pelkkä suunnittelun apuväline, on elementtitehtaiden vähittäinen siirtyminen paperittomaan tuotantoon. Parman projektikeskuksen kautta voidaan ”filtteröidä” käytössä olevat muotit ja haettua ajankohtaiset elementtien piirustukset, jotka ovat tarkasteltavissa tablettitietokoneelta tuotantopisteessä. Kun tabletilla on aina viimeisimmät tietomallin päivitetyt versiot, tulee eliminoiduksi se mahdollisuus, että tuotannossa käytettäisiin vanhentuneita versioita. Ensimmäiseksi paperittomaan tuotantoon on siirrytty Parman Nurmijärven seinäelementtitehtaalla.

”Aloitimme testaamisen viime vuoden lopulla massiivilaattojen tuotantolinjalla ja parhaillaan laajennamme käyttöä myös esivarusteluun ja raudoittamoon. Tablettilaitteen kanssa työskentely on otettu hyvin vastaan; työntekijät saavat tarvitsemiensa elementtisuunnitelmien viimeisimmät versiot auki suoraan Parman projektikeskuksen valuohjelmasta, pääsevät helposti zoomaamaan kinkkisiä kohtia padin näytöltä ja pystyvät itse kuittaamaan työvaiheensa tehdyksi. Tämä tieto siirtyy suoraan Projektikeskuksen kautta myös linjan esimiehelle luoden reaaliaikaista kuvaa tuotannon senhetkisestä vaiheesta”, kertoo tehdaspäällikkö Jarno Suodenjoki.