Betonimuotokuvassa: Hyrylän betoninaiset pitävät pintansa

Betonimuotokuvassa: Hyrylän betoninaiset pitävät pintansa

Elementtitehtaat ovat perinteisesti varsin miehisiä työpaikkoja. Hyrylän tehtaalta löytyy kuitenkin naiskaksikko, joka ei ole sitä hätkähtänyt. Laatuvastaava Annika Ristolainen ja luottamushenkilö Mia Väisänen vakuuttavat, että miesten keskellä pärjää mainiosti ja hyvässä työporukassa voi purkaa myös omia murheita.

Consolis Parman Hyrylän tehdas on tunnettu vahvasta työturvallisuuskulttuurista, mutta Tuusulassa ollaan tarkkoja myös laatuasioissa. Yksi sen takaajista on tehtaan laatuvastaava Annika Ristolainen, jonka silmät ja kädet ovat kouliintuneet havaitsemaan pienetkin puutteet ja poikkeamat uunituoreissa elementeissä.

”Tässä ollaan paljon vartijana ja viesti menee kyllä perille, jos jossain kohtaa on huomautettavaa”, Ristolainen vakuuttaa.

Hän tuli taloon vuonna 2019 aviomiehen ja tuttavien vinkistä, kun tehtaalle tarvittiin lisää käsipareja. Haastatteluhetkellä tehtaalla sattui olemaan myös perheen jälkikasvua työharjoittelussa ja taksvärkkipäivässä.

”Hyrylän tehdas on muutenkin kuin yhtä isoa perhettä, joten tämä sopii siihen hyvin”, Ristolainen naurahtaa.

Suntiosta kasvoi elementtiammattilainen

Tuusulalainen Mia Väisänen puolestaan marssi Hyrylän tehtaille syksyllä 2018. Aiemmat suntion tehtävät vaihtuivat tuolloin uuteen uraan ja vuorotyöhön elementtitehtaalla.

”Aviomies oli täällä jo töissä ja suositteli paikkaa minullekin. Päätin kokeilla, enkä tosiaan ole katunut. Täällä on mahtava työporukka, johon uuden tulokkaan ja myös naisen on helppo tulla”, viimeistelijänä eli ”putsarina” työskentelevä Väisänen kiittelee.

Väisäsen ensimmäinen pesti oli nosturin kuljettajan ”alamiehenä”. Hänen vastuullaan oli huolehtia, että linjastolta valmistuvien elementtien väliin tuli varastoinnin ajaksi välipuut.

”Tein alussa enimmäkseen yövuoroja. Sitten alkoi tenniskyynärpää vaivata ja pyysin siirtoa muihin töihin”, Väisänen muistelee.

Seuraava steppi olivat hänelläkin viimeistelytyöt eli ”putsarin” hommat tuotantolinjan loppupäässä. Siitä kuuluu olevan paljon apua myös nykyisessä tehtävässä. Käytännössä työ on perinteisen laaduntarkastusta ohella raportointia, dokumentointia ja tiivistä yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa. Mikäli asiakkailta tulee palautetta, siihen reagoidaan saman tien.

”Kerään tarvittavat tiedot ja sitten alamme yhdessä selvittää, mistä mahdollinen laatupoikkeama on johtunut”, Ristolainen kertoo.

Hyvään porukkaan on helppo sopeutua

Elementtitehtaat ovat perinteisesti varsin miehisiä työympäristöjä eikä Hyrylän tehdas ole tässä kohtaa poikkeus. Tuotannon puolella naisia on vain muutama, mutta kaksikko ei tee siitä sen kummempaa numeroa.

”Minua on kohdeltu alusta lähtien ihan tasavertaisesti. Täällä on todella hyvä meininki ja porukka pitää yhtä myös työajan ulkopuolella. Jotain kertoo sekin, että henkilöstön vaihtuvuus on todella pientä”, Ristolainen kiittelee.

Väisäsen mukaan takavuosien ”äijäily” ei muutenkaan enää kuulu nykysukupolvien käytöstapoihin. Porukka huolehtii paitsi omasta myös työkaverin hyvinvoinnista ja jaksamisesta olipa kyse työhön tai arkielämään liittyvistä murheista.

”Toisaalta, kyllä miehetkin tuntuvat osaavan juoruilun”, Väisänen naurahtaa.

Työturvallisuus on yhteinen asia

Kiitosta saa myös henkilöstöpolitiikka. Työtehtäviä on mahdollisuus vaihtaa ja lisäkoulutusta on tarjolla, mikäli mielii urallaan eteenpäin. Kehitysideoitakin kuunnellaan tarkalla korvalla. Peukkua tulee molemmilta naisilta työturvallisuusasioista, joista Hyrylässä ei tingitä piiruakaan. Hyrylän tehdas on ollut työturvallisuudessa toimialansa kärkikastia vuodesta toiseen.

”Työturvallisuus on meille kaikille yhteinen asia. Työpisteen siisteydestä, puuttuvista kuulosuojamista tai suojalaseista huomautetaan kyllä työkaveria välittömästi”, vapaa-aikana muun muassa elokuvien ja kirjojen parissa viihtyvä Ristolainen vakuuttaa.

Väisänen on elementtitehtaan luottamushenkilö ja tässä roolissa viestinviejänä ja neuvottelijana tehtaanjohdon ja pääkonttorin suuntaan.

”Pomoja on helppo lähestyä ja asioista keskustellaan avoimesti ja reilusti. Toki työ on välillä raskasta ja likaista ja joukkoon mahtuu myös huonoja päiviä. Hyvä porukka auttaa kuitenkin jaksamaan. Töihin on aina kiva lähteä.”

Lisäplussaa tulee Parman panostuksista vähähiilisiin betonituotteisiin, joita myös Hyrylässä valmistetaan.

”Niiden myötä omatunto on vähän puhtaampi myös ympäristöasioissa”, työpäivän jälkeen sulkapallon, kahvakuulan tai vesijuoksun parissa rentoutuva Väisänen toteaa.